Юнкер в Букурещ: Румъния заслужава мястото си в Шенген възможно най-скоро

Юнкер в Букурещ: Румъния заслужава мястото си в Шенген възможно най-скоро
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) е добре замислен и не трябва да бъдат въвеждани нови критерии и изисквания, освен вече съществуващите, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в пленарното заседание на парламента в Букурещ, като добави, че Румъния заслужава мястото си в Европейския съюз и в Шенгенското пространство, предава Agespres, цитирана от Труд.

Според председателя на ЕК през последните 10 години Румъния „е положила значителни усилия“ за реформата на съдебната система и в борбата с корупцията, уточнявайки, че приключването на МСП не трябва да означава „прекратяване или оттегляне на реформите“. Люксембургският политик отбеляза, че Румъния трябва да стане член на Шенгенското пространство възможно най-скоро, тъй като нейното място в него е „заслужено“.

Ръководителят на Европейската комисия също коментира, че концепцията "Европа на различни скорости" допринася за скептицизма в Румъния, а тази формула води до дискриминация. "Ние може да вървим заедно напред, но с различни ритми", каза Юнкер и добави, че "в момента европейските нации си сътрудничат и това сътрудничество следва да засили всички пет сценария, представени от ЕК", предаде ТАСС.

 

#ЕК #Румъния #МСП #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"