Рязък спад на британското индустриално производство от началото на 2017 г.

Рязък спад на британското индустриално производство от началото на 2017 г.
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Индустриалното производство във Великобритания се понижи за трети пореден месец от началото на годината, като в същото време британският търговски дефицит нарасна силно с оглед на солиден скок на вноса, показват данни на официалната статистика ONS, предаде БНР.

Британското индустриално производство се понижи през март с 0,5 на сто на месечна база след спад с 0,8 на сто през февруари, влошавайки се за трети пореден месец от началото на 2017 г. Така на годишна база растежът на индустриалното производство на Острова се забави рязко до 1,4 на сто от 2,5% месец по-рано.

В същото време промишленото производство се сви с цели 0,6 на сто спрямо февруари, когато се понижи с 0,3%, като на годишна база растежът на промишленото производство в Англия се забави до 2,3 на сто от 3% месец по-рано.

Влошаване за трети пореден месец от началото на годината бележи и строителният сектор, понижавайки се през март с 0,7 на сто след спад с 1,7% през февруари. За първото тримесечие на годината индустриалното производство във Великобритания се повиши на осреднена база с една 0,1 на сто, докато промишленото производство се сви с 0,3%.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо рязко увеличаване на търговския дефицит на Острова през март и негово солидно разширяване през първото тримесечие, което се очаква да окаже съществено негативно влияние върху растежа на британската икономика в началото на годината.

Дефицитът при търговията със стоки се увеличи през март до 13,441 млрд. паунда от дефицит за 11,448 млрд. паунда през февруари, като износът на стоки се увеличи с 3,9 на сто до 28,174 млрд. паунда, но в същото време вносът нарасна с цели 7,9 на сто до 41,615 млрд. британски лири.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги нарасна през март до 4,9 млрд. паунда от 2,65 млрд. паунда през февруари в резултат на скок на вноса с 5,6 на сто при по-слабо нарастване на експорта с 1,3 на сто.

Общият търговски дефицит на Великобритания през първото тримесечие на годината достигна цели 10,54 млрд. паунда, нараствайки повече от два пъти спрямо дефицит в размер на 4,845 млрд. паунда, отчетен през последното тримесечие на 2016-та.

По данни на ONS негативният търговски баланс ще се отрази доста по-негативно върху икономическия растеж на Острова през първото тримесечие на годината, отколкото в края на 2016-та, когато търговският дефицит отне 1,3 процентни пункта от БВП на Великобритания.

Оповестена преди време експресна оценка на британската статистика показа рязко забавяне на икономическия растеж в началото на годината до 0,3 на сто српямо четвъртото тримесечие на 2016-та, когато БВП на Великобритания нарасна с 0,7 на сто.

#БВП #ONS #осреднена #Острова #Великобритания #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"