Заев: С помощта на гражданите ще решим споровете за членството ни в НАТО

Заев: С помощта на гражданите ще решим споровете за членството ни в НАТО
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Република Македония ще стане 30-тият пълноправен член на НАТО. Това заяви председателят на социалдемократите (СДСМ) Зоран Заев пред черногорския в. Победа, предаде 24 часа.

Запитан как ще бъде разрешен спорът с Гърция, заради който е блокирано членството на Македония в НАТО, Заев отговори, че единственият начин е диалогът. "Вярвам, че това ще се случи чрез диалог между двете правителства, които ще уважат македонската идентичност, гордост и достойнство. Така ще се стигне до решение на този спор, който продължава вече няколко десетилетия", коментира още социалдемократът. Той заяви, че очаква помощ и от опозицията, но и от македонските граждани, като ги призова да се произнесат на референдум по въпросите за името на страната.

"Гърция постави въпроса за промяната на името като условие за членство в НАТО. Честно казано, не знам какво се очаква от нас. Да се обявим за марсианци?", коментира още Заев. Той припомни, че 123 страни в света не признават Македония като република. "Точно поради тази причина смята, че с помощта на гражданите, на опозицията и на международната общност, много скоро ще решим спора с Гърция. Това ще ни позволи да следваме примера на Черна гора и да станем 30-тия пълноправен член на НАТО".

По думите на Заев членството в НАТО, и по-специално на Балканите, означава стабилност, сигурност и гаранция за границите. Той допълни, че членството ще гарантира и икономическия растеж, икономическото развитие, както и допълнителни чуждестранни инвестиции. "Ако Македония беше част от НАТО, диктаторският режим на Никола Груевски и неговите спонсори нямаше да може да предизвикат всички тези кризи и вълнения, на които бяхме свидетели през последните години", коментира още лидерът на социалдемократите.

#НАТО #Македония #Зоран Заев #Никола Груевск #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници