Половината аптеки без договор със Здравната каса

Половината аптеки без договор със Здравната каса
В 39 общини в страната няма нито една аптека, която да е сключила договор със Здравната каса. Снимка: zdravnitsa.bg
A A+ A++ A

Само 52 процента от аптеките в страната имат договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а едва 25 на сто предлагат напълно реимбурсирани лекарства.

Това е констатирала Комисията за защита на конкуренцията, която е установила липсата на условия за стимулиране на дребните търговци, съобщи БНР.

По думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев в 39 общини в страната няма нито една аптека, която да е сключила договор със Здравната каса.

„В около 105 общини няма аптеки с лекарства за редки заболявания и за ракови заболявания. В 60-70 общини няма инсулин. Нещата се задълбочават именно поради тази причина, че не могат да се плащат заплати и аптеките работят без никакви надценки. Ние години наред извършваме социалната функция на държавата“, категоричен бе Ненчев.

Той заяви, че Министерството на здравеопазването трябва да пренасочи част от отстъпките, договорени с производителите, за компенсиране на фармацевтите.

„Това може да стане без потребителите да бъдат ощетени с по-високи цени“, допълни шефът на фармацевтичния съюз.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев също потвърди, че фармацевтите от години алармират за този проблем.

„За голямо съжаление това доведе до оголването на някои райони на страната. Въпрос на държавна политика е дали ще се намери баланс“, каза д-р Хасърджиев.

В понеделник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи, че вероятно съвсем скоро вече ще има намаление на цените на лекарствените продукти.

„Убедена съм в това, защото по процедурите на договаряне, които НЗОК придвижва, по наредба 40 (за онкологията – бел. ред.) са намалени и са дадени отстъпки за някои определени лекарствени продукти – от 5 до 80 процента“, каза тя.

Според Атанасова новите цени ще бъдат факт още в средата на юли. Готова е и нормативната база по отношение на лекарствената политика, което гарантира договарянето на цените на лекарствата.

#министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #д-р Станимир Хасърджиев #Националната пациентска организация #Министерство на здравеопазването #Българския фармацевтичен съюз #Комисията за защита на конкуренцията #НЗОК #Националната здравноосигурителна каса #аптеки #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »