Анкара осъди като "неприемливо" решението на САЩ да въоръжи кюрдските бойци в Сирия

Анкара осъди като "неприемливо" решението на САЩ да въоръжи кюрдските бойци в Сирия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турските власти отхвърлиха като „неприемливо“ решението на Вашингтон да доставя оръжие и военно оборудване на кюрдски бойци, които се бият срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Сирия, предаде АФП, цитирана от Труд.

„Доставките на оръжия за кюрдските милиции (YPG) е неприемливо“, заяви заместникът на министър-председателя Нуретин Чанъкли пред телевизионния канал Haber. „Подобна политика няма да е от полза за никого“, допълни Чанъкли.

"От такава политика никой няма полза", допълни още министър-председателят. По-рано бе съобщено, че властите в САЩ са одобрили предоставянето на тежки оръжия за сирийските кюрди, които са включени в стратегията за устойчиво развитие, предаде ТАСС.

Кюрдското формирование подкрепено от американските ВВС започна операция по освобождението на Рака от ИД на 6-ти ноември миналата година. По-рано след ожесточени боеве, които продължиха повече от четири дни, кюрдите успяха да освободят сирийско селище, на 4 км източна от Рака.

По данни на Ройтерс говорителят на Коалиция за демократична Сирия Талал Сила е заявил, че решението на САЩ е важно и ще ускори борбата срещу тероризма. Сила нарече стъпката "историческа". "Ние вярваме, че след това историческо решение, кюрдските бойци ще имат по-влиятелна и решаваща роля в борбата срещу тероризма", коментира говорителят на агенция SNA Редюр Халил.

Към момента в северната част на Сирия се намират 40 хиляди бойци на Кюрдските сили за отбрана, част от въоръжената Сирийска коалиция.

Междувременно стана ясно, че САЩ разчита на кюрдите като единствената сила, която е в състояние да се бори срещу екстремистите на ИД. Това коментира говорителят на Белия дом Шон Спайсър. В същото време Спайсър призна, че във Вашингтон са наясно с притесненията по отношение на Турция. Той увери, че "е американски ангажимент да защитят своите съюзници в НАТО", предаде РИА.

 

#джихадистите #ислямска държава #ВВС #Шон Спайсър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"