Майки не искат паметника на Карл Маркс в двора на УНСС

Майки не искат паметника на Карл Маркс в двора на УНСС
Паметникът на Карл Маркс в двора на Университета за национално и световно стопанство. Снимка: shum.bg
A A+ A++ A

Паметникът на създателя на комунистическата идеология Карл Маркс трябва да бъде махнат незабавно от двора на УНСС, настояват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

„Повече от скандално е, че на територията на УНСС, наричан често „Българския Харвард“, и през 2012 г. продължава гордо да се извисява бюст-паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция и насилствено премахване на частната собственост“, категорични са активистите на гражданското сдружение, цитирани от БГНЕС.

По закон висшето образование в България отдавна би трябвало да е деполитизирано, припомнят майките.

„А това ще рече, че мястото на гранитния паметник на автора на „Манифест на комунистическата партия“, който настояваше за изкореняване на религията и се обявяваше за премахване на традиционното семейство, апелираше да бъде експроприирана поземлената собственост и искаше да бъде премахнато и правото на наследство, очевидно не може да е в двора на уважаван държавен ВУЗ, още повече с икономически профил“, убедени са от сдружението.

„На младите хора, които влизат в УНСС с надеждата да получат модерно европейско образование, би трябвало да им се обяснява, че последователите на Карл Маркс в опитите си да приложат на практика идеите му в първата половина на 20. век установиха жестоки тоталитарни режими, в които комунизмът бе официална държавна идеология, налагана с масово насилие и репресии, чрез унищожаване на опозиционните партии, с насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел бе оставането на власт с всички средства“, отбелязват от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Според тях обаче вместо това студентите в УНСС са свидетели как всяка пролет пред паметника на Карл Маркс в двора на вуза им се поднасят цветя – както на рождения ден на Карл Маркс – 5 май, така също и на патронния празник на УНСС – 21 май, а информациите за почестите, които се оказват на основоположника на комунизма, се публикуват със снимков материал и във вестника на УНСС.

„Но ако за държава като КНДР например е допустимо и разбираемо в университетите им да се издигат паметници на идеолози на комунизма, то за страна като България, в която демокрацията дойде още през ноември 1989 г., тази ретроградна и отречена практика от епохата на култа към личността вече не би трябвало да има място“, подчертават от сдружението.

Майките предлагат още до края на лятото бюстът на Карл Маркс да бъде преместен от двора на УНСС в Музея на социалистическото изкуство до столичния КАТ.

Същевременно от сдружението на майките продължават да настояват да бъде спазено и даденото още през март т.г. обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалга дискотеки в Студентски град „Ориент 33“, намираща се в имот на УНСС, което на практика така и не е изпълнено и до днес.

В тази връзка от сдружението предлагат просветното министерство да инициира затварянето по график на чалга дискотеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование.

„Разумно е да се помисли и за намаляване на държавната субсидия за 2013 г. поне с 15 на сто за тези държавни университети, ректорите на които продължават да отдават свои помещения под наем за чалга кръчми и ресторанти, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима“, допълват от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Преди няколко месеца полицията регистрира няколко случая, завършили с кървава разправа в общежития в Студенски град, което предизвика бурна обществена реакция.

#Закона за висшето образование #Студентски град #демокрация #КНДР #ВУЗ #комунизъм #България #Ректор #Стати Статев #Университета за национално и световно стопанство #УНСС #Карл Маркс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино