Русия внесе в ООН проекторезолюция за зоните за деескалация в Сирия

Русия внесе в ООН проекторезолюция за зоните за деескалация в Сирия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Русия внесе за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, предаде агенция ТАСС, цитирана от Труд.

По информация от дипломати, гласуването по документа може да бъде днес или утре. Меморандумът бе подписан на международната среща в казахстанската столица Астана миналата седмица. На тези преговори делегациите на Русия, Иран и Турция се споразумяха за четири зони в Сирия, в които от събота са забранени военните действия, в това число и полетите на авиацията.

В споразумението е предвидено от 6-ти май в зоните за деескалация да се забрани всякаква военна активност. От руското Министерство на отбраната подчертават, че подписването на мирно споразумение в Астана не означава край на борбата с джихадистката "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Междувременно руските представители в Комисията на примирието в Сирия отчете 19 нарушения за ден, а Турция - 5. В официалния доклад се казва, че в рамките на дни са подписани четири споразумения за присъединяване на военните действия в няколко провинциални селища. Така броят на населените места, които са се присъединили към процеса на възстановяване на мира се е увеличил до 1483, предаде РИА новости.

Стана ясно още, че продължават преговорите по присъединяването към прекратяване на военните действия със силите на въоръжената опозиция в провинциите Алепо, Дамаск, Хама и Кунейтра. Броят на въоръжените групи, които са заявили своя ангажимент да приемат и изпълнят условията по възобновяването на мира наброява 213.

До момента е била доставена 6 тона питейна вода хуманитарна помощ за жителите на провинция Алепо, извършени са общо 1 000 181 хуманитарни дейности. Под егидата на ООН е била доставена 21 тона храна в района на Дейр ез-Зор, информират още от агенцията.

#Меморандума #ислямска държава #Джебхат ан Нусра #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"