Германия и Австрия въвеждат забрана за гласуване на турския референдум за смъртното наказание

Германия и Австрия въвеждат забрана за гласуване на турския референдум за смъртното наказание
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Федералното правителство на Германия ще забрани на живеещите в страната турци да гласуват на референдум за връщането на смъртното наказани в Турция. Това увери говорителят на управляващите в Берлин Щефан Зайберт, съобщава Дойче Веле. „Политически немислимо е, че бихме позволили подобно гласуване в Германия – на мярка, която противоречи на нашата конституция и на европейските ценности“, категоричен бе Зайберт, пише Труд.

Говорителят на федералното правителство припомни, че ако дадена държава иска да организира избори в посолствата или консулствата на територията на Германия, Берлин е този, който дава одобрението за провеждането на вота. След опита за преврат през миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно повдига въпроса за повторното въвеждане на смъртното наказание и дори за провеждането на евентуален референдум, на който гражданите на страната да изразят волята си.

Кандидатът на социалдемократите за канцлерския пост в Берлин Мартин Шулц заяви по-рано, че подобно гласуване сред турците, живеещи в Германия, не може да се осъществи. „Не може да гласуват в Германия за мярка, която е в разрез с нашите ценности и нашата конституция“, подчерта бившият председател на Европейския парламент.

Междувременно австрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви, че Австрия също забранява гласуването на турския референдум за смъртното наказание, като добави, че "по закон забраната е възможна съгласно международното право, което позволява държавата да забрани чужд референдум въз основата на своя териториален суверенитет". "Планираното въвеждане на наказание чрез смърт може да се счита за основателна причина за тази стъпка", допълни още Курц, предаде ТАСС. 

Към момента в Австрия има близо 273 хил. турски граждани, от които около 120 хил. са имащите право на глас. Припомняме, че на 16-ти април турският президент Реджеп Тайип Ердоган повдигна въпроса за въвеждането на смъртното наказание, като посочи, че това е "първото нещо" след референдума за промени в турската конституция.

#Мартин Шулц #Германия #Щефан Зайберт #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"