Над 20 хил. нови работни места в САЩ след слабия старт от началото на 2017 г.

Над 20 хил. нови работни места в САЩ след слабия старт от началото на 2017 г.
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Новите работни места в САЩ се увеличиха през април с цели 21 хил., докато нивото на безработица се понижи изненадващо до 10-годишно дъно от 4,4 на сто, което сякаш е сигнал, че американската икономика започва отново да набира скорост през пролетта след слабото начало на годината, предаде БНР.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) създаде над 210 хил. нови работни места през април - над средните прогнози за близо 190 хил., показват данни на американското Министерство на труда. Данните за предходните два месеца обаче претърпяха сумарна низходяща ревизия с общо 6 000, като тези за февруари бяха ревизирани нагоре до 232 хил. (от предишна оценка за 219 хил.), докато данните за март се оказаха дори по-слаби от предходна наборна оценка на Департамента по труда, отбелязвайки растеж с една 79 хил. (при предишна оценка за 98 000)

Осреднените данни за първите четири месеца на годината пък показват, че икономиката на САЩ е добавяла ежемесечно 185 000 работни места - почти колкото и през 12-те месеца на миналата година. В същото време безработицата в САЩ през април се понижи неочаквано до 4,4 на сто от 4,5% през март, достигайки най-ниско ниво от май 2007 г. Трябва да се има предвид, че делът на американците, търсещи работа или т.нар. "норма на заетост", се понижи през април до 62,9 на сто от 11-месечния връх през март на ниво от 63%.

През април частният сектор на американската икономика генерира 194 хил. нови работни места, от които 173 хил. в сферата на услугите, в държавния сектор бяха разкрити 17 000 нови работни места, докато техният брой в промишления сектор се увеличи с 6 000 (подобряване на промишлената заетост за шести пореден месец), а в строителството бяха разкрити едва 5 хил. работни места.

И докато данните за заетостта и за нивото на безработицата потвърждават за продължаващо затягане на пазара на труда и са в подкрепа на очакваното от мнозина повишаване на основната лихва на Фед на следващото заседание през юни, темпото на растеж на средното часово заплащане през април се оказа по-скромно от прогнозите. Средното почасово заплащане на труда в САЩ оправда очакванията, повишавайки се със 7 цента или 0,27 на сто спрямо март, достигайки 26,19 длр. на час, но на годишна база се повиши с едва 2,5 на сто, при очаквания за нарастване с 2,7 на сто.

В същото време и растежът на заплащането на труда през март (на годишна база) беше ревизиран от 2,8 на сто до 2,7%. Продължителността на средната работна седмица се повиши до 34,4 часа от 34,3 часа през март. Междувременно доларът реагира с двупосочни движения на днешните данни на Департамента по труда. Щатската валута поскъпна първоначално като реакция на по-солидния растеж на заетостта и на спада на нивото безработица до ново 10-годишно дъно.

Последва обаче негово понижение, тъй като инвеститорите бяха леко разочаровани от слабия растеж на заплащането на труда с оглед факта, че това няма да доведе до по-значим инфлационен натиск и респективно до по-агресивна политика на Фед на повишаване на лихвите. В крайна сметка "зелените пари" останаха да се търгуват недалеч от нивата им на валутния пазар от преди да стане ясен доклада на трудовото министерство.

Еврото се понижи първоначално до 1,0947 длр., след което поскъпна за кратко до нов 6-месечен връх от 1,0991 нивото (но под важната психологическа бариера около 1,1000 нивото), преди да върне назад към 1,0979/65 длр.

#месеца #икономика #работни места #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"