На тържествен водосвет осветиха бойните знамена за празника на българската армия

На тържествен водосвет осветиха бойните знамена за празника на българската армия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес по повод  Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит в съслужение с духовници, предаде Дарик.

"В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество - армия-победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия кръст", каза в словото си патриарх Неофит.

"Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и следваме оставения от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата Света църква и към свидната ни родина", пожела патриархът.

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".

Сред присъствалите на водосвета бяха председателят на парламента Димитър Главчев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

 

#водосвет #Българската армия #армия #Неофит #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"