Предпазлив натиск на валутните пазари в очакване на априлския доклад за безработицата в САЩ

Предпазлив натиск на валутните пазари в очакване на априлския доклад за безработицата в САЩ
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Търговията на валутните пазари остана предпазлива и в малките обеми, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящия важен доклад за заетостта и нивото на безработица в САЩ през април, както и към ключовия балотаж между двамата основни претенденти за президентския пост във Франция, предаде БНР.

По-рано днес еврото поскъпна за кратко до 6-месечен връх от 1,0990 длр - малко под важната психологическа бариера от 1,1000, след като последните проучвания на обественото мнение във Франция показаха, че центристът Еманюел Макрон води убедително пред лидера на крайната десница Марин Льо Пен (с 62 на сто спрямо 38%) в нагласите на избирателите преди балотажа на 7-ми май. Победата на Макрон в президентската надпревара ще премахне един от основните политически рискове в Европа на фона на серия сигнали в последно време за ускоряване на икономическия растеж в еврозоната от началото на годината.

С наближаване на доклада на Департамента по труда на САЩ за април, единната валута отстъпва от сутрешния 6-месечен връх и към момента се търгува малко над близката зона на подкрепа около 1,0950 длр. (бивши върхове  от 25-и и 26-и април към 1,0949/50 длр.). Ако днешните данни се окажат по-добри от прогнозите (за разкрити от икономиката на САЩ нови около 185 хил. работни места), не е изключено еврото да пробие под 1,0950 нивото и да спадне бързо към 1,0900 длр. 

Подобна негативна реакция на единната валута на едни по-силни данни от САЩ би трябвало да бъдеограничена, тъй като в понеделник сутринта (когато вече бъдат ясни резултатите от президентския вот във Франция) еврото може да отбележи първоначално рязко поскъпване, след като бъде официално подпечатана победата на Еманюел Макрон.

Трябва да се има предвид, че над важната психологическа област на съпротива около 1,0990/1,1100 длр. няма по-сериозно препятствие пред единната европейска валута чак до 1,1200/1,1300 нивата, които бяха достигнати за кратко на 9-ти ноември 2016-та, когато стана ясна и изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ. По това време (на 9-ти ноември 2016 г.) доларът беше подложен първоначално на агресивни разпродажби спрямо останалите основни валути като непосредствена реакция на успеха на Тръмп, при което еврото поскъпна към 1,1299 длр., преди обаче в края на същия ден "зелените пари" да отбележат солиден растеж, довел до спада на еврото към 1,0900 длр.

Междувременно Дойче банк направи възходяща ревизия на своите прогнози за нивата на еврото спрямо долара към края на настоящата година. Според новите прогнози еврото вероятно ще се търгува около 1,0200 длр. в края на 2017-та, докато предишните очаквания на водещата германска банка бяха за негова обезценка към 0,9500 длр. Въпреки възходящата ревизия Дойче банк продължава да очаква спад на единната валута под нивото на парите към дъна около 0,9500 длр., но вече през 2018 г. Анализаторите на банката се аргументират, че различните парични политики, провеждани от Фед и ЕЦБ, ще продължават да оказват подкрепа на долара спрямо еврото.

В очакване на днешния доклад за заетостта в САЩ, американската валута стабилизира около 112,50 йени, отстъпвайки от вчерашния 7-седмичен връх от 113,04 длр., тъй като инвеститорите предпочитат да реализират печалби от рязкото поскъпване на долара с близо 5 йени, което беше в сила от средата на април насам. Еврото също се търгува малко под неговия сутрешен 4-месечн връх около 123,66 йени, следейки каква ще бъде реакцията на долара от предстоящите важни американски данни и в очакване на битката за Елисейския дворец в неделя.

В същото време така наечените "стоково зависими" валути като австралийския и канадския долар остават под натиск от продажби както спрямо долара, така и спрямо еврото с оглед на резкия спад на цените на петрола и на останалите суровини (на цветните метали). По-рано днес австралийският долар се понижи до 4-месечно дъно от 0,7367 щатски долара, докато еврото поскъпна към 9-месечен връх от 1,4910 "австралиеца".

Сутрешният първоначален нов спад на петролните цени с около 3 на сто (след вчерашен срив от близо 5%) доведе до поскъпване на зелените пари към 15-месечен връх от 1,3792 канадски долара, докато еврото нарасна до 10-месечен връх от 9,58 норвежки крони, тъй като валутите на Канада и Норвегия изглеждат най-силно уязвими от солидната обезценка на черното злато през последните дни на търговия.

#Департамента по труда #САЩ #долар #евро #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници