Пхенян обвини ЦРУ и Южна Корея в заговор за убийството на Ким Чен-ун

Пхенян обвини ЦРУ и Южна Корея в заговор за убийството на Ким Чен-ун
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Според Северна Корея Ким Чен-ун е бил обект на заговор от страна на Южна Корея и ЦРУ, предаде АFP. „ЦРУ и разузнаването на Южна Корея измислиха пъклен план чрез биохимични субстанции да убият Ким Чен-ун по време на церемония в Пхенян“, съобщи министерството на външните работи на Северна Корея, пише Труд.

Обвиненията идват със заплахите за забрана на търговията със Северна Корея и посочването на Пхенян като държавен спонсор на тероризма. От севернокорейското отбранително министерство коментират, че ЦРУ и южнокорейското разузнаване са подкупвали и изнудвали севернокорейски гражданин, за да извърши покушението.

АФП информира още, че операцията по нападението на севернокорейския лидер би била изключително трудна и е нужно продължителна тренировка. Ким Чен-ун е строго охраняван по всяко време и Пхенян разчита на системата си за наблюдение над собственото си население, която е вкоренена на всяко обществено равнище.

Предполагаемият заговор е "ужасно престъпление", казват от отбранителното министерство, като допълват, че заплахата е равносилна на "обявяване на война". Изявлението дойде няколко часа след като Камарата на представителите на САЩ гласува да разшири американските санкции срещу Пхенян. Мярката, която понастоящем е насочена към Сената, даде на администрацията на Тръмп още 90 дни, за да определи дали КНДР трябва да бъде окачествена като държавен спонсор на тероризма, след като е била извадена от списъка през 2008 г.

От АФП припомнят, че севернокорейските командоси проникнаха в Сеул през януари 1968 г. в неуспешен опит да атакуват тогавашния лидер Парк Чун-хей. Дупките от куршумите все още се виждат над президентската къща.

#Ким Чен-ун #Северна Корея #Южна Корея #САЩ #КНДР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници