В ОПЕК обмислят ново удължаване на споразумението за петролодобива

В ОПЕК обмислят ново удължаване на споразумението за петролодобива
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Налице е зараждащ се консенсус между страните от и извън ОПЕК, които взеха участие в глобалното споразумение за намаляване на добивите на петрол от миналия ноември, за необходимостта от разширяване на тяхната договорка и след края на юни, с оглед решаване на проблема със свръхпредлагането на цената на суровината. Това заяви саудитският управител на картела, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители се договориха през ноември 2016-та да ограничат производството си с общо 1,8 млн. барела на ден през първите шест месеца на настоящата година, като срокът на това споразумение е до 30-ти юни.

"Между страните, участвали в споразумението, има зараждащ се консенсус относно необходимостта от удължаване на договореността, постигната през миналата година", коментира Адебел Ал-Аама. Той добави, че въз основа на данните към днешна дата е налице нарастващото убеждение, че е необходимо шестмесечно удължаване на срока за постигане на по-балансиран петролен пазар, "но все още няма окончателна яснота относно продължителността на това удължаване".

Официалното решение ще бъде взето на предстоящата среща на петролните министри на страните-членки на ОПЕК, която ще се проведе на 25-ти май във Виена. Изявлението на Ал-Аама доведе до заличаване на целия днешен първоначален нов солиден спад на петролните цени с близо 3 на сто, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни дори поскъпнаха за кратко с 0,42% към 54,71 длр. за барел, а тези на петрола сорт брент с доставка през юни - с 0,72 на сто към 48,73 длр. за барел.

Последва обаче тяхна стабилизация близо до нивата на отваряне на днешната търговия съответно около 45,50 и 48,50 длр. за барел. Така петролните цени остават твърдо под важното психологическо ниво от 50 длр. за барел след техен срив с близо 5 на сто по време на търговията в четвъртък и след сутрешния им допълнителен спад с около 3 на сто към близо шестмесечни дъна съответно от 43,76 длр. и от 46,64 длр. за барел.

#ОПЕК #петрол #спад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »