Депутатите гласуваха временна комисия за Марешки, бизнесменът сваля имунитета доброволно

Депутатите гласуваха временна комисия за Марешки, бизнесменът сваля имунитета доброволно
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Парламентът създаде Временна комисия за имунитета на Веселин Марешки. „За“ комисията гласуваха 184 народни представители, без „против“ и „въздържали се“. Комисията ще се състои от 10 народни представители, като всяка парламентарна група има право да участва с по двама членове, пише Труд.

На 27-и април главният прокурор Сотир Цацаров поиска даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител от парламентарната група на „Воля”. Марешки не се отказа доброволно от имунитета си, а в такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за сваляне на имунитета.

За председател на комисията бе избран Християн Митев от „Обединени патриоти“, а за нейни членове: Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на „БСП за България“, Александър Сиди от „Обединени патриоти“, Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов и Антон Дончев от „Воля“. Марешки обяви, че след първото заседание на комисията, все пак ще свали доброволно имунитета си.

От своя страна Марешки заяви, че е единственият човек в България, който е арестуван за шамар. "Един шамар няма как да е побой". Според Марешки обвинението срещу него е скалъпено. "За 7 дни работа на комисията не знам какво може да се установи, но със сигурност ще излезе наяве това, че някакъв човек е казал, че му искам пари насаме на четири очи, а после от някъде се намират 20-ина свидетели, които да потвърдят това нещо", обясни той, предаде БГНЕС.

Марешки коментира още, че има спечелено от него дело с окончателно решение, че арестът му е незаконен. Лидерът на "Воля" упрекна и медиите в неинформираност. Той обеща още след първото заседание на комисията, че ще се откаже от имунитета си. "Няма да позволя да ме сготвят на тъмно. Не съжалявам за този шамар, защото ако някой обижда майката на някой, това е най-нормалното нещо". Марешки допълни, че "ако в момента дойде и ми каже същите неща, ще получи още един шамар".

Комисията за имунитета на Веселин Марешки няма да бъде превръщана в трибунал, коментира и председателят на временната комисия Христиан Митев. Комисията ще следва стриктно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, обеща той. И обясни, че няма нужда да се изисква нищо, тъй като към искането на главния прокурор са приложени материали. Следващата седмица в сряда ще има заседание на комисията, на което да се разгледа искането – има вариант и да не бъде свален имунитетът на Веселин Марешки, ако мнозинството в комисията гласува по този начин. 

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки, тъй като му е било повдигнато обвинение, за това, че на 15 октомври 2014 г. във Варна е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице, лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето.

За времето от 9 октомври 2014 г. до 16 ноември 2014 г. във Варна, с цел да принуди другиго – Асен Миланов, да поеме имуществено задължение – да му заплаща ежемесечно парична сума в размер на 10 000 (десет хиляди лева), го заплашил с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение „Ред хот пица“, като деянието е придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на „Ред хот България“ ООД, с управител Асен Миланов, извършено е от две лица – Красимира Колева и Веселин Марешки и са причинени значителни вреди в размер на 14 838,38 лв.

По внесения обвинителен акт е било образувано НОХД № 1126/2015 год. по описа на Окръжен съд – Варна. С Решение № 4686 – НС на ЦИК от 31 март 2017 год., /ДВ, бр. 28 от 04.04.2017 год./, Веселин Найденов Марешки е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание. С Определение от 24 април 2017 г. на Окръжен съд – Варна, съдебното производство по НОХД № 1126/2015 год. е било прекратено, а делото изпратено по компетентност на Софийски градски съд.

#Веселин Марешки #Комисията #Християн Митев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"