Ускоряване на бизнес активността в частния сектор на еврозоната до близо 6-годишен връх през април

Ускоряване на бизнес активността в частния сектор на еврозоната до близо 6-годишен връх през април
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната се ускори до близо 6-годишен връх през април благодарение на по-силния икономически подем в Италия и Испания и при лекото забавяне на все още солидния растеж на активността в Германия и Франция, показват окончателните резултати на Markit, предаде БНР.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна до 56,8 пункта през април, от 56,4 пункта месец по-рано и малко над предварителния индекс на ниво от 56,7 пункта. Това представлява най-високото ниво на индекса от април 2011 г. насам и неговото стабилно задържане в нива на експанзия за 46-ти пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта).

PMI, измерващ само активността в сферата на услугите, също нарасна малко по-силно от очакваното до 56,4 пункта от 56,0 пункта през март при предварителен индекс на ниво от 56,2 пункта. Растежът на новия бизнес в сектора на услугите остава солиден, въпреки да бележи слабо забавяне през последните три месеца, докато разкриването на работни места през април е едно от най-добрите през последните девет години. Ценовият индекс на входа на предприятията в сферата на услугите пък достигна тримесечно дъно, но въпреки това се отчита по-нататъшен възходящ ценови натиск на техния изход.

По-рано тази седмица анализаторите отчетоха добро нарастване на промишления PMI индекс през април до 72-месечен връх от 56,7 пункта спрямо 56,2 пункта месец по-рано. Главният бизнес икономист Крис Уилямс отбеляза, че солидните PMI индекси са предпоставка за ниво на растеж на БВП в еврозоната от 0,7 на сто на тримесечна база. "Данните от проучването обрисуват икономика, която нараства с обнадеждаващо здраво темпо и предполагат, че рисковете за икономическите перспективи вече не са в низходяща посока, а са по-скоро балансирани", коментира Уилямс.

Според главния анализатор окуражителната картина, обрисувана от официалните данни, вероятно ще помогне на мнозина икономисти да повишават очакванията си за растежа на икономиката на еврозоната през 2017-та и също така без съмнение ще засили спекулациите, че риториката на ЕЦБ ще стане по-агресивна по отношение на водената от нея все още прекалено стимулираща парична и лихвена политика.

Агенцията оповести и окончателните резултати от аналогичните проучваниоя за четирите най-големи икономики в еврозоната. Експанзията на общата бизнес активност в Германия се забави леко до 56,7 пункта от многогодишния връх от 57,1 пункта, достигнат през март, но над предварителения индекс на ниво от 56,3 пункта. В същото време PMI индексът в сферата на услугите се понижи през април до 55,4 пункта от 55,6 месец по-рано. Но това е добра възходяща ревизия спрямо предварителния индекс на ниво от 54,7 пункта.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността също отстъпва от 70-месечния връх през март от 56,8 пункта до 56,6 пункта при предварителните проучвания, отчитащи солиден негов ръст до 57,4 пункта през април, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 56,7 пункта от 57,5 месец по-рано и под предварителния индекс от 57,7 пункта.

PMI индексът, измерващ бизнес активността в сектора на услугите в Италия, нарастна изненадващо силно през април до 56,2 пункта от 52,0 месец по-рано, а аналогичният испански индекс се повиши до най-високото си ниво от август 2015-та до 57,8 пункта от 57,4 месец по-рано.

 

#еврозоната #активност #PMI #сектор #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »