Първанов: Валентин Радев може да се успее като вътрешен министър

Първанов: Валентин Радев може да се успее като вътрешен министър
бТВ
A A+ A++ A

Като цяло кабинетът „Борисов 3“ е очакван – като идейна основа, като формула и като състав. Това коментира лидерът на АБВ и президент (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов в ефира на bTV.

„Няколко неща обаче правят впечатление. Издиша идейната основа, в сравнение с предишния кабинет „Борисов“, когато много солидно се подготви програмната декларация и не просто имаше силни раздели, тя не беше така еклектична, беше много по-синтезирана като единен документ. Второ – структурата и взаимоотношенията на коалицията – в предишната коалиция нямаше елементарни коалиционни отношения и това беше една от причините за печалния край. Сега се залага принципът на консенсуса. А консенсус в правителството няма да бъде работещо. Винаги има проблеми, по които премиерът или партията мандатоносител трябва да може да отсече, да наложи едно или друго решение, т.е. този консенсус може да блокира правителството в един или друг момент“, смята Първанов.

Със сигурност ще има приемственост в линията на Борисов. Част от добрите министри – Томислав Дончев, Владислав Горанов, както и Цецка Цачева, може би ще бъдат стълбовете на управлението, каза гостът.

Първанов определи избора на Валентин Радев за министър на вътрешната работи като рисково решение. „Вътрешният ред е много тежка система, не знам дали той ще успее да се справи“, каза гостът. Според него във ведомството няма да се случи нищо по-различно от досега. Бойко Борисов и Цветан Цветанов „ще си владеят министерството, те винаги са държали на това. Все пак не е маловажно кой е оперативният човек – кой е министърът, кой е главният секретар, защото видяхме, че когато има пробойни на определени нива, имаме недобър резултат“.

Според Първанов във външната политика Екатерина Захариева „ще продължи линията на Даниел Митов, надграждайки я с визията на президента Росен Плевнелиев, чийто съратник беше“.

Изборът на Теменужка Петкова за министър на енергетиката „не ме изненадва, но и не очаквам нищо да се случи нещо, защото самата програма в сферата на енергетиката е много безлична“.

За Валери Симеонов и избора му за вицепремиер за демографска и икономическа политика Първанов каза: „Като знам неговото отношение по малцинствените въпроси, които са елемент от демографската политика, мога да си представя какво ще се случи. Очаквам там, уви, тежки скандали“.

Първанов е по-умерено оптимистичен за Министерството на отбраната. Той определи Красимир Каракачанов като опитен политик с управленски качества.

„ЦУМ-гейт“ гостът определи като „поредния скандал в българската политика“, който показва, че има хора, които са съпричастни с паралелната държава. „Вижда се, че има задкулисие при избора на председател (на БСП), че Георги Гергов е играл ключова роля при този процес. Впрочем, това не е нещо ново, не се е случило само при Корнелия Нинова. Това беше една от причините да си тръгна“.

Първанов каза още, че Сашо Дончев си е позволил да намеси и неговото име, твърдейки, че той и руският президент Владимир Путин са искали да направят промени в „Овергаз“. „Това е нелепо“, каза гостът и добави, че Дончев има проблеми в Москва отдавна и там го смятат за мошеник.

Първанов даде „като цяло добра“ оценка на президента Румен Радев, но посочи, че има 2 – 3 неща, които хвърлят сянка и не е добре, че се случва в първите 100 дни от мандата му, като например идеята за уседналост.

Източник: bTV

#Кабинет #Бойко Борисов #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"