Продължават преговорите за Сирия в Астана

Продължават преговорите за Сирия в Астана
Източник: YouTube
A A+ A++ A

В Казахстан продължават преговорите за мирно решаване на конфликта в Сирия. Стана ясно, че правителството в Дамаск подкрепя направеното от Русия предложение за създаване на четири зони на деескалация, с което се цели слагане на край на сраженията в шестгодишната гражданска война, пише Труд.

Стана ясно също, че продължава работата на делегацията на ООН в Астана, водена от специалния пратеник за Сирия Стефан де Мистура. Официален Дамаск е постоянен представител на арабската република.

Във вчерашния ден (3-ти май) делегацията на въоръжената опозиция обяви прекратяване на участието си в преговорите. Според специалния представител на руския президент Александър Лаврентиев, опозицията се опитва да окаже натиск върху страните гаранти по примирието, надявайки се да преговаря за допълнителни условия, предаде ТАСС.

Междувременно турско-руската среща на върха в Сочи даде мощен тласък на дискусията за създаването на зони в Астана за намаляване на напрежението. Руската страна смята, че по този начин ще бъде в състояние да прекъсне застоя в процеса на отделяне на сирийската опозиция от терористите. По думи на Лаврентиев се готви меморандум, който се очаква да бъде подписан по време на пленарната сесия днес (4-ти май).

 

#Сирия #Русия #Астана #Турция #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"