В Деня на свободата на медиите, журналисти на протест срещу цензурата в Турция

В Деня на свободата на медиите, журналисти на протест срещу цензурата в Турция
Youtube
A A+ A++ A

Синдикатът на турските журналисти днес се събра на протест заради безпрецедентния политически натиск върху медиите и с искания за освобождаването на 159 техни колеги от затворите. Сред протестиращите в Истанбул бяха и Мехмет Кьоксал от Федерацията на европейските журналисти, Тим Доусън от Синдиката на журналистите във Великобритания и групи от колегията в Анкара, Измир, Адана, както и депутатът от опозиционната Народно-републиканска партия Сезгин Танръкулу. Те издигнаха плакати с надписи „Журналистиката не е престъпление“, „Няма да мълчим“, „Стига толкова“. „Преди 24 години ООН обяви 3 май за световен ден на свободата на медиите. През това време в страната ни тази свобода е все повече ограничавана, пише БГНЕС.

"През последните 10 години десетки журналисти са арестувани, срещу стотици са заведени наказателни дела, а хиляди други останаха без работа. Днес 159 наши колеги са в затвора заради това, че писаха новини, коментари, репортажи и анализи, и правиха изявления по телевизиите. В световния ден на свободата на медиите 159 журналисти не са на свобода и това не е единственото доказателство за липсата й. Наличието на цензура и автоцензура са факт за липсата на медийна свобода", заяви на последвалата пресконференция председателят на Синдиката на турските журналисти Гьокхан Дурмуш. Той подчерта, че държавата, управлявана с декрети в условията на извънредното положение, ликвидира журналистиката, десетки опозиционни медии са закрити, а стремежът е да се установи Турция на един глас, което е в противоречие с демокрацията. „Журналистите, които са в служба на обществото, са в коридорите на съдилищата и са изправяни пред съдиите, пращани са зад решетките.

Магистратите, които дръзват да обявят, че журналистиката не е престъпление, са отстранявани от работа. Заведени са много спорни дела в редица провинции в страната. Все още няма готови обвинителни актове срещу мнозина от онези 159 колеги в затворите, но те са принудени да чакат процесите си зад решетките месеци наред. Правосъдието и справедливостта са смачкани. Настояваме за незабавното им освобождаване, както на нашите колеги в Турция, така и на всички лишени от свобода журналисти по света. Журналистиката не е престъпление, без нея няма демокрация, няма и справедливост. Призоваваме всички съграждани да ни подкрепят и да защитят правото си на достъп до информация“, заяви синдикалният лидер.

Опозиционният депутат Танръкулу посочи, че в 30-годишната си практика на адвокат по човешките права не се е сблъсквал с подобни случаи. Според него свободата на изразяването и на достъпа до информация са основни права на човека, но днес те са брутално потъпкани. Той изрази увереност, че с цената на всичко Турция ще се превърне в страна на свободната журналистика.

#журналисти #протест #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"