Меркел разкритикува Турция за сделката за бежанците

Меркел разкритикува Турция за сделката за бежанците
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че сделката между ЕС и Турция за бежанците не позволява на Анкара да шантажира Берлин. В интервю за в. „Кьолнер щад анцайгер” Меркел казва, че „като канцлер е напълно свободна да говори направо колко опасна е ситуацията в Турция”, предаде Нова тв. 

Меркел посочва, че това се отнася не само до публичните участия, „но и преди всичко до прекия диалог с турското правителство”. Тя подчерта, че сделката за бежанците е била сключена не само в интерес на ЕС, но и на самата Турция, защото позволява да се противодейства на престъпните банди на контрабандистите. Трафикантите на мигранти „като цяло не са в състояние да действат така, както по-рано”, каза Меркел.

Не става ясно обаче дали изказванията на Меркел имат връзка с вчерашната й среща с Владимир Путин в Сочи, също и не бе съобщено дали тази тема е била обсъждана между двамата, но връзките между Брюксел и Анкара от доста време се клатят, докато тези между турците и руснаците се подобряват. А паралелно с това пък ЕС и Русия също са в обтегнати отношения, предаде iNews.bg.

Германският канцлер се обявява за балансиран подход в отношенията с Анкара. "Безспорно, нашата критика трябва да бъде ясна, но същевременно трябва да останем предпазливи, защото добрите отношения с Турция са в наш интерес”, подчерта Меркел. Тя обаче разкритикува Турция не само за отношенията й с ЕС и опитите да го шантажира с бежанската криза, но също и заради проведения наскоро референдум, който даде на президента Реджеп Ердоган огромна власт. А също и за намеренията му да провежда антидемократични и противоречащи на европейските практики правила.

Меркел изтъкна и че въвеждането на смъртното наказание в Турция би лишило от основание преговорите за присъединяване на страната към ЕС, уточняват от БГНЕС.

 

 

#Ангела Меркел #ЕС #Турция #Анкара #Русия #Владимир Путин #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"