Янев: Към март 2017 г. са изградени 133 км от оградата по границата с Турция

Янев: Към март 2017 г. са изградени 133 км от оградата по границата с Турция
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Към март 2017 г. са изградени 133 км от оградата на българо-турската граница. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев по време на изслушването си в Народното събрание, в отговор на въпрос от народния представител Славчо Велков от БСП във връзка с параметрите и състоянието на съоръжението на българо-турската граница и степента му на завършеност, пише Труд.

Той поясни, че 50,468 км. от изградената 133 км. ограда е двуредова, а 82,500 км. – едноредова. „За доизграждане остават 70,800 км. от съоръжението, за които има сключени договори и е осигурено финансиране“, допълни Стефан Янев. „Въпросът с възпрепятстващото инженерно съоръжение по границата стои от няколко години на вниманието на няколко правителства“, каза той. По думите му в момента областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас са предприели необходимите действия в изпълнение на реда и условията, по които оградата на границата трябва да бъде изградена.

Според него могат да се направят изводите, че ефективността на инженерното съоръжение на българо-турската ни граница не дава 100% гаранция и трябва да бъде направен анализ на профила на заловените хора на границата и тези на изход на българо-сръбската граница, където се оказва, че не непременно цифрите съответстват и че не са минали непременно нелегално границата.

Бюджетът за 2017 г. позволява да бъдат назначени нови 640 военнослужещи в Българската армия, каза още служебният вицепремиер Стефан Янев в отговор на въпрос от народния представител Слави Нецов от „Воля“ колко бройки в Министерство на отбраната не достигат за попълване на висшия състав на армията. Стефан Янев поясни, че проблемът с попълване на наличния състав на армията не е от скоро. „Публично достояние е цифрата, която към края на февруари е отчетена при съответния годишен анализ на началника на отбраната и тя е около 5700 души. Тази цифра изглежда сериозна и е в резултат на ограничаване на тази част от бюджета, която е в състояние на финансира нови хора“, каза Стефан Янев. По думите му бюджета на 2017 г. позволява да бъдат назначени нови 640 човека.

„Средствата за това назначение са заложени и да се надяваме при успешни конкурси тези хора да бъдат назначени в редовете на Българската армия“, каза Стефан Янев. Вицепремиерът и министър на отбраната поясни, че динамиката на наемните отношения в армията е такава, че повече хора ще напуснат армията от цифрата 650, както по лични мотивационни причини, така и поради пенсионна възраст.

#Славчо Велков #Стефан Янев #БСП #Армията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »