Властите в Пхенян арестуваха американски професор за "враждебни действия" срещу КНДР

Властите в Пхенян арестуваха американски професор за "враждебни действия" срещу КНДР
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Северна Корея е арестувала американски професор, поканен да преподава в страната, съобщи държавната информационна агенция KCNA на англоезичната си страница. Проф. Ким Сан-дук е задържан на летището в Пхенян в 8.00 часа на 22 април. Той е пребивавал в страната по покана да преподава счетоводство в Университета по наука и технологии в севернокорейската столица, пише Труд.

Според съобщението той е задържан за извършването на „враждебни действия с цел подкопаване на КНДР, не само в миналото, но и по време на настоящото му пребиваване в страната“. В момента Ким е в ареста докато тече разследването на криминалните му действия, посочва KCNA.

От посолството на Швеция в Пхенян потвърдиха информацията за задържането на Сен-дук. Севернокорейските медии към момента се въздържат да дават повече информация, предаде ТАСС.

Както стана ясно Ким Сан-дук е преподавал в Политехническия университет в град Янбиан, гъсто населен с лица от корейски произход. Професорът се е занимавал с програми за хуманитарна помощ за Северна Корея. Стана ясно също, че Ким е бил участник в проект за подпомагане на севернокорейските деца в планинските райони на границата с Китай.

Припомняме, че Ким стана третият американец, задържан от властите в КНДР. Освен него, още двама са в затвори в Северна Корея. Ото Уормбиър, студент на 21 години, беше осъден през 2016 г. на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали. Пастор Ким Тхон-чхол излежава 10-годишна присъда за шпионаж.

Експертите са на мнение, че Северна Корея умишлено бави освобождаването на американските граждани, като се опитва да принуди Вашингтон да седне на масата за преговори. През 2014-та Пхенян пусна на свобода трима американци - Кенет Бае, Метю Тода Милър и Джефри Фула, предаде РИА новости.

#Пхенян #Ото Уормбиър #КНДР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »