Стабилно темпо на растеж за икономиката в еврозоната през първото тримесечие на 2017 г.

Стабилно темпо на растеж за икономиката в еврозоната през първото тримесечие на 2017 г.
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Икономиката в еврозоната запази стабилно темпо на растеж през първото тримесечие на годината, тъй като бизнесът и домакинствата изглеждаха доста устойчиви, въпреки високите нива на политическа несигурност преди серията ключови избори в региона, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна през първото тримесечие на 2017-та с 0,5 на сто спрямо аналогичен растеж през четвъртото тримесечие на миналата година (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4 на сто), показва експресната оценка на Евростат, потвърждаваща очакиванията на финансовите пазари.

БВП на 19-те страни от единния валутен блок се увеличи с 1,7 на сто на годишна база спрямо същото тримесечие година по-рано, оправдавайки средните прогнози и след растеж с 1,8 на сто в края на миналата година (възходяща ревизия от преходна оценка за повишение с 1,7 на сто).

Първоначалните данни от днешния ден отговарят на икономическия растеж в рамките на текущата година от 1,8 на сто, което е далеч по-силно от анемичната експанзия с една 0,7 на сто в САЩ и от слабия растеж от 1,2 на сто във Великобритания. Това е и четвъртата поредна година, в която еврозоната надвишава по темпо на растеж икономиката на САЩ през първото тримесечие, въпреки че доста рядко регионът успява да запази това свое предимство с течение на годината.

Евростат представи и експресна оценка за икономическата експанзия в целия ЕС. По данни на европейската статистика през периода януари-март на текущата година БВП на ЕС нарасна с 0,4 на сто спрямо последното тримесечие на 2016 г., когато беше отчетен растеж от 0,6 на сто. На годишна база европейската икономика се разшири през първото тримесечие с 1,9 на сто, запазвайки темпото на растеж, регистрирано през всяко едно от последните две тримесечия на миналата година.

Трябва да се има предвид, че това представлчва първа оценка на Евростат за европейския икономически растеж в началото на годината и поради това няма детайли относно отделните важни компоненти или по отношение на растежа, отчетен от отделните страни-членки на съюза.

Серията проучвания на бизнес активността и на потребителските нагласи от началото на годината подсказваха, че икономическият растеж в еврозоната ще се ускори леко през първото тримесечие, като в същото време и ЕЦБ започна да възприема по-оптимистичен тон относно икономическите перспективи за цялата 2017 г. След последното заседание на ЕЦБ през миналата година, шефът на банката Марио Драги коментира, че икономическото възстановяване в еврозоната е станало "по-солидно".

Мнозина икономисти и анализатори първоначално прогнозираха известно отслабване на растежа през настоящата година на фона на притесненията, свързани с поредицата избори във водещите европейски държави, които могат да покажат засилване на влиянието на антиевропейските партии. Обезценката на британската лира в резултат на вота през миналия юни в подкрепа за Брекзит пък се очакваше да отслаби евроизноса към един от най-големите партньори на еврозоната в лицето на Обединеното кралство и това също да се отрази негативно на икономическия растеж през тази година.

Последното проучване на Европейската комисия показа, че бизнес и потребителското доверие се повиши през април до най-високи нива от почти едно десетилетие насам. Междувременно изборите в Холандия през март бяха спечелени от досегашния премиер Марк Рюте спрямо антиевро популисткия кандидат Герт Вилдерс. Трябва също така да се има предвид, че тримесечието приключи преди да стане ясно, че центристкият кандидат Еманюел Макрон води убедително с 20 на сто през крайно десния антиевропейски лидер Марин Льо Пен само дни преди решителната битка за президентския пост във Франция идната неделя.

Въпреки доброто представяне на икономиката на еврозоната в началото на годината, регионът трябва да извърви още път, преди да отстрани напълно щетите, причинени от световната финансова криза, както и собствените си проблеми, свързани с високите равнища на дълга и слабостта на банките. Строителството също остава под предкризисните нива, както бизнес инвестициите, докато нивото на безработица е повече от два пъти по-високо от това в Щатите. С оглед на цифрите, мнозинството икономисти оценяват потенциала за растеж на еврозоната - или темпа, който може да се поддържа в дългосрочен план, без да създава прекомерна инфлация - само на около 1%.

Централните банкери от ЕЦБ продължават да подчертават, че икономическият растеж е по-вероятно да разочарова очакванията, отколкото да ги надхвърли, визирайки опасността от серия заплахи отвъд рамките на еврозоната, включително преговорите, които ще определят условията за излизането на Обединеното кралство от ЕС, както и несигурността относно икономическата политика на американския президент Доналд Тръмп и относно състоянието на китайската икономика.

#ЕС #еврозоната #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »