Рекордно дъно за германската безработица от 5,8 на сто през април

Рекордно дъно за германската безработица от 5,8 на сто през април
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Германските молби за помощи при безработица се понижиха изненадващо силно през април, докато нивото на безработицата остава за втори пореден месец в рекордно дъно от 5,8 на сто, което циментира позицията на Германия като икономиката от еврозоната с най-стабилен трудов пазар, предаде БНР.

Заявките за помощи при безработица в Германия се понижиха през четвъртия месец на годината с 10 хил. броя при очаквания за по-скромно понижение с 10 до 12 хил. и след техен спад с 29 хил. през март (слаба ревизия от предишна оценка за понижение с 30 хил.), показва доклада на Федералната агенция по заетостта (BA).

В същото време нивото на безработица на сезонно коригирана база стабилизира в рекордно историческо дъно от 5,8 на сто, достигнато през март - най-ниското ниво от Обединението на Германия в края на 90-те. Броят на германците без работа (на сезонно коригирана база) се понижи през април до 2,543 млн. от 2,558 месец по-рано, задържайки под нивото от 2,7 млн. за двадесети пореден месец, след като до месец май 2016-та техният брой не се беше понижавал под това важно ниво от Обединението на Германия насам.

На сезонно некоригирана база общият брой на безработните германци се понижи до 2,569 млн. от 2,662 през март, докато безработицата (на сезонно некоригирана база) спадна до 5,8 на сто от 6% месец по-рано. "Пазарът на труда продължава да се развива солидно", коментира изпълнителният директор на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле.

Същевременно анализаторите прогнозират рекордна трудова заетост от 44,26 млн. германци и намаляване на осреднения брой безработни до 2,53 млн., което ще бъде най-ниското ниво от Обединението на Германия насам. Безработицата се очаква да продължи да намаляваа през настоящата година въпреки силния наплив на мигранти от Близкия Изток и Азия - мнозина от които са безработни, търсещи работа, или имат трудности да намерят по-дългосрочна заетост с оглед липсата на необходимите умения.

Търсенето на нова работна ръка също остава силно, като данните на BA показват, че през април са били регистрирани цели 706 хил. свободни работни места, или с 66 хил. над техния брой през същия месец на предходната година.

Днешните силни данни са пореден сигнал, че здравият трудов пазар ще продължава да подкрепя вътрешното потребление и респективно растежът на водещата европейска икономика.

#еврозоната #BA #Германия #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"