Ердоган се върна в Партията на справедливостта и развитието

Ердоган се върна в Партията на справедливостта и развитието
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново стана член на управляващата Партията на справедливостта и развитието почти три години след като я напусна, предаде АФП. С връщането му се прилага първата част от конституционна реформа, одобрена на референдума на 16 април, пише Труд.

Ердоган официално прекъсна връзките си с Партията на справедливостта и развитието, когато бе избран за президент през 2014 г. Той беше начело в продължение на 13 г. – от 2001 г., но трябваше да я напусне, тъй като конституцията забраняваше на президента да членува в политическа партия. В прощалната си реч тогава Ердоган каза, че си тръгва от партията с надеждата, че ще се завърне при своята „любов, привързаност, страст и противоречия“, предаде БГНЕС.

Мястото на Ердоган беше заето първо от бившия премиер Ахмед Давутоглу, а след това от премиера Бинали Йълдъръм. Йълдъръм ще трябва да напусне лидерския пост в партията преди 21 май и Ердоган отново ще бъде избран за председател. Днес Ердоган подписа документ, узаконяващ връщането му в партията, на която е съучредител. Подписването стана на церемония в централата на партията.

До преврата от 27 май 1960 г. президентите на Турция бяха партийни лидери. През 1961 г. бе прието и записано в Конституцията условието държавните глави да са безпартийни, тази разпоредба бе запазена и в главния закон от 1982 г. С референдума от 16 април т.г. вече няма никаква пречка. Със завръщането на Ердоган в редиците на ПСР и след 57 години де факто се връща практиката президент-партиец.

Първият такъв президент в политическата история на Турция е основателят на Народно-републиканската партия /НРП/ и неин лидер Мустафа Кемал Ататюрк, който едновременно е и държавен глава. След него двете ръководни длъжности са съвместявали Исмет Иньоню /след смъртта на Ататюрк, НРП, до 1950 г./ и Джелал Байар от Демократическата партия, впоследствие отказал се от лидерството. За 21 май е насрочен третият извънреден конгрес на ПСР, тогава Реджеп Ердоган ще бъде избран за лидер на управляващата партия.

Междувременно стана ясно, че турският президент е готов да се сбогува с членството в ЕС ако не се отворят нови точки на преговорите по присъединяването на Турция. Ердоган допълва, че всичко, което е било заложени за изпълнение от турска страна вече е направено, предаде ТАСС.

По време на речта си в централата на Партията на справедливостта, Ердоган коментира и срещата с руския си колега на 3-ти май в Сочи. "Ще обсъдим операциите в Рака и Манбидж. След разговорите с Путин и Тръмп (на 16-17 май) се надявам, че ще започне нова ера в уреждането на ситуацията в Сирия и Ирак", коментира държавният глава. Ердоган коментира още, че Анкара "няма да позволи на терористичните кюрдски групировки" да достигнат целите си в северната част на Сирия.

 

#Реджеп Тайип Ердоган #ПСР #Ахмед Давутоглу #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »