Отиде си проф. Йордан Йотов

Отиде си проф. Йордан Йотов
A A+ A++ A

Главният редактор на в. „Работническо дело“ и дългогодишен член и активен деец на Българската комунистическа партия проф. Йордан Йотов е починал на 21 юни на 92-годишна възраст, предаде „24 часа“.

Според близките на проф. Йотов до последните си дни той е бил „в добро здраве, радвал се е на свеж и бодър ум и е бил активен по всички червени пленуми и събития“. Макар и на години, смъртта му дойде изненадващо.

Йордан Йотов е роден на 2 октомври 1920 г. в с. Липница, Ботевградско. През 1939 г. е изключен от гимназията за четене и разпространение на книги с комунистическо съдържание.

През 1942 г. е на шестмесечно поселение в с. Бенковски, Старозагорско, а от 7 април 1944 г. влиза в отряд „Чавдар“ с партизанско име Йосиф. Арестуван е многократно и интерниран.

След 9 септември 1944 г. завършва право в Софийския университет, а аспирантура в Москва. Работи в Института по история на БКП.

От 1977 г. е главен редактор на в. „Работническо дело“, назначен лично от Тодор Живков. От 1984 до 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП.

Йордан Йотов е носител на орден „Георги Димитров“ и орден „13 века България“.

#Тодор Живков #БКП #Софийския университет #Чавдар #Старозагорско #Бенковски #Липница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"