Ислямистът Мохамед Мурси – новият президент на Египет

Ислямистът Мохамед Мурси – новият президент на Египет
Ислямистът Мохамед Мурси (вляво) победи бившия премиер Ахмед Шафик (вдясно) в борбата за президентството на Египет. Снимка: Епок таймс
A A+ A++ A

Победител в изборите за президент на Египет е кандидатът от ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ Мохамед Мурси, предадоха световните агенции.

Тълпи на египетския площад „Тахрир“ ликуваха, след като беше обявена победата на Мурси след седмица на несигурност за резултатите, съобщи „Индипендънт“.

На разединилите Египет избори Мурси се състезаваше с Ахмед Шафик, бивш премиер по времето на управлението на сваления от власт Хосни Мубарак.

Мурси победи бившия генерал на втория тур миналия уикенд с преднина от 3.5%, или близо 900 хиляди гласа, припомня агенция „Фокус“.

Той ще е първият президент след бившия президент Хосни Мубарак, който беше отстранен от властта преди 16 месеца след масови протести.

„Мюсюлмански братя“ празнуваха победа след продължил с десетилетия тормоз, преследване и присъди за затвор за членове на ислямисткото движение от 1952 г. насам.

Ислямистът Мурси е бил затворник по време на управлението на отстранения от власт египетски президент Хосни Мубарак. Той победи последния премиер от управлението на Мубарак с разлика в подкрепата по-малко от 3%.

Арабските правителства и лидери приветстваха победата на вота на представителя на „Мюсюлмански братя“.

Обявяването на резултатите от вота бе приветствано с празнична стрелба в Ивицата Газа, която граничи с Египет и се управлява от тясно свързаната с „Мюсюлмански братя“ групировка „Хамас“.

Високопоставеният представител на „Хамас“ Махмуд Захар заяви, че победата е „исторически момент, ознаменуващ новата ера в историята на Египет“.

САЩ същевременно призоваха ислямисткия лидер да уважава правата на жените. Говорител на Белия дом намекна в изявление и за запазване мира с Израел, предаде АФП.

САЩ призоваха още Мурси да обедини поляризираната египетска нация, както и Египет да продължи да поддържа ролята си на мирен, регионален посредник.

Американският президент Барак Обама е телефонирал на Мохамед Мурси, за да го поздрави за победата му на президентските избори в Египет, съобщи АФП, позовавайки се на Белия дом.

В телефонния разговор Обама е обещал подкрепата на САЩ по време на демократичния преход в Египет.

Ислямисткият режим в съседен Судан приветства избирането за египетски президент на Мохамед Мурси от ислямистката партия „Мюсюлмански братя“. Хартум заяви, че очаква Египет да си възвърне стратегическата роля в региона след избирането на Мурси.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че избирането на египетски президент е само един етап от придвижването на страната към демокрация. Бан добави, че новият лидер Мохамед Мурси трябва да изгради независими институции.

Лидерът на ООН „вярва, че избраният президент няма да щади усилия, за да направи сигурно, че народът на Египет ще реализира исканията си за по-голяма демокрация, защита на човешките права, и един по-проспериращ и стабилен Египет за всичките му граждани“, обяви говорител на международната организация.

ЕС поздрави избрания за египетски президент Мохамед Мурси. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Катрин Аштън заяви, че това е исторически ден за Египет и региона.

Временният лидер на Коптската църква Епископ Пачомиус също поздрави победителя на египетския президентски вот.

Много коптски християни по-рано се страхуваха от победа на ислямиста Мурси, тъй като станаха свидетели на увеличение на религиозните атаки след отстраняването от власт на египетския президент Хосни Мубарак тази година.

Египетските ислямисти същевременно заявиха, че ще продължат борбата за изземване на властта от управляващите генерали. Мурси от своя страна пък подчерта, че ще „е президент на всички египтяни“.

Той направи изявлението часове след като беше обявен за новия президент на Египет. Мурси настоя, че египетската революция, довела до отстраняване на Мубарак, ще продължи, докато не бъдат изпълнени целите й.

#Мохамед Мурси #президент #Египет #Хосни Мубарак #Мюсюлмански братя #площад „Тахрир” #Ахмед Шафик #Ивицата Газа #Хамас #САЩ #Белия дом #Израел #Барак Обама #ООН #Бан Ки-мун #Судан #Хартум #ЕС #Катрин Аштън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници