Национална стачка в Бразилия срещу трудовите и пенсионните реформи

Национална стачка в Бразилия срещу трудовите и пенсионните реформи
бТВ
A A+ A++ A

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в няколко бразилски градове, включително в Рио де Жанейро и Сао Пауло, по време на националната стачка в страната вчера, предаде бТВ. Тя бе свикана от профсъюзите против предложенията на президента Мишел Темер за реформиране на трудовото и пенсионното законодателство и беше първата национална стачка в Бразилия от повече от две десетилетия насам.

Демонстрантите блокираха пътища, за да попречат на работниците да стигнат до работните си места. В една от най-големите демонстрации вчера следобед хиляди протестиращи се събраха пред щатското събрание в Рио де Жанейро. До сблъсъците се стигна, когато полицията се опитваше да ги отстрани.

Полицаите използваха сълзотворен газ, а демонстрантите хвърляха камъни и подпалиха огньове по улиците около сградата. Запалени бяха и два автобуса.

В Сао Пауло демонстрантите блокираха голям булевард и стигнаха до резиденцията на президента. През деня военната полиция задържа общо 21 души. В града през деня спряха автобусите, влаковете и метрото.

В столицата Бразилия метрото също спря работа.

Темер изрази съжаление за сблъсъците в Рио де Жанейро, но се закани, че неговото правителство ще продължи планираните реформи, целящи балансиране на бюджета, предаде Ройтерс.

„Работата за модернизиране на законите на страната ще продължи“, обеща той в изявление.

Според профсъюза CUT (Обединена централа на трудещите се) 35 млн. бразилци не са отишли на работа вчера, повече от две трети от работещото население на страната, но правителството омаловажи размера на протеста.

„Няма стачка, има масови безредици“, заяви министърът на правосъдието Осмар Сералио по радиото.

#Бразилия #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »