Нов въздушен инцидент между Турция и Сирия

Нов въздушен инцидент между Турция и Сирия
Графика на инцидента с изтребителя Ф-4, разпространена от сирийската правителствена информационна агенция САНА. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нов инцидент във въздуха между Сирия и Турция стана над Средиземно море след разбиването на турски изтребител Ф-4, свален в петък от Сирия, съобщи европейски дипломатически източник.

Турски издирвателен и спасителен самолет Casa CN-235, който участвал в издирването на двамата пилоти на изтребителя Ф-4, бил засечен от сирийската система за защита „земя-въздух“, последен етап преди откриването на огън, обясни източникът, цитиран от Си Ен Ен Тюрк и БГНЕС.

Системата за защита включва радар и ракети. Не е известно дали в момента на инцидента самолетът се е намирал в сирийското въздушно пространство, т.е. на по-малко от 12 морски мили (около 22 км) от сирийския бряг, или в международното въздушно пространство.

Инцидентът, който станал в петък или събота, бил докладван от турското външно министерство на държавите – членки на ЕС и НАТО, на среща в неделя в Анкара, каза още източникът.

При втория инцидент няма жертви и материални щети.

#Турция #Сирия #изтребител #Ф-4 #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници