Ердоган за визитата при Тръмп: Вярвам, че ще отворим нова страница в турско-американските отношения

Ердоган за визитата при Тръмп: Вярвам, че ще отворим нова страница в турско-американските отношения
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган изрази увереност, че ще може да отвори „нова страница“ в смутните отношения между Вашингтон и Анкара по време на срещата си с новия американски държавен глава Доналд Тръмп в средата на следващия месец, предаде Дарик.

„Вярвам, че с Тръмп ще отворим нова страница в турско-американските отношения“, каза Ердоган по време на среща на Атлантическия съвет в Истанбул. Той също така допълни, че американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия „нанася вреда на духа“ на техния съюз. По-рано турският президент даде ясно да се разбере, че очаква от новата администрация във Вашингтон обрат по отношение на подкрепата за Съюза за народна отбрана, който се смята от САЩ за основна сила срещу „Ислямска държава“ на терен, но според Анкара е филиал на Кюрдската работническа партия.

„Все още има чувствителни аспекти в нашите двустранни отношения, които искаме да доведем до желаната позиция“, посочи Ердоган. „Очакваме нашите американски приятели да разберат по-добре заплахата, пред която е изправена нашата държава и да покажат солидарността, от която се нуждаем“, допълни той.

Междувременно стана ясно, че Ердоган е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който са обсъдили предстоящата среща между двамата лидери в Сочи на 3-ти май. "Ние ще разгледаме текущите регионални и международни въпроси, по-специално  във връзка със съвместната борба с тероризма и разрешаването на кризата в Сирия", се казва в официално изявлението на руския президент, предаде ТАСС.

Турският лидер ще посети Руската федерация по покана на Путин, а от Кремъл добавят, че на предстоящите преговори лидерите ще обсъдят и целия набор от руско-турските отношения в контекста на споразуменията, постигнати на 10-ти март на шестото заседание на Съвета на сътрудничество на високо равнище в Москва.

#Реджеп Ердоган #Доналд Тръмп #ислямска държава #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"