Испания официално поиска финансова помощ от еврозоната

Испания официално поиска финансова помощ от еврозоната
Луис де Гиндос обяви миналата седмица, че може да става въпрос за заем за срок от над 15 години с лихвен процент между 3% и 4%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испания официално поиска помощ от еврозоната, но още не е представила плана, по който да получи финансирането.

Държавата е изпратила официално писмо с искането си, без да предоставя подробности по спасителния план, който трябва да е готов за 9 юли, датата на следващата среща на Еврогрупата, предадоха АФП и БГНЕС.

Правителството на Испания съобщи в четвъртък, че банките в страната се нуждаят от максимум 62 млрд. евро.

Данните са получени въз основа на резултати от независим одит. Еврозоната предложи максимална помощ от 100 млрд. евро.

„Министърът на икономиката Луис де Гиндос изпрати в понеделник на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер от името на испанското правителство писмото с искане за финансова помощ за рекапитализиране на финансовите институции, които имат нужда от нова“, съобщи министерството в комюнике.

Не са определени нито сумата на европейската помощ, нито условията по заема, който трябва да бъде изплатен на банките чрез испанския държавен фонд за подкрепа на банковия сектор.

Луис де Гиндос обяви миналата седмица, че може да става въпрос за заем за срок от над 15 години с лихвен процент между 3% и 4%.

В писмото правителството изразява готовност да финализира подробностите по заема преди 9 юли, за да може той да бъде обсъден на идната среща на Еврогрупата.

С този план Испания ще се превърне в четвъртата страна от еврозоната, която получава помощ от ЕС след Гърция, Ирландия и Португалия.

Заемът обаче е ограничен до банковия сектор на страната, който пострада заради спукването на спекулативния балон на недвижимите имоти през 2008 г.

#Испания #ЕС #Луис де Гиндос #спасителен план #еврогрупа #Гърция #Ирландия #Португалия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"