Близо 1 млн. лв. санкции за Шумен по стари европроекти

Близо 1 млн. лв. санкции за Шумен по стари европроекти
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Близо 1 млн. лв. трябва да извади от бюджета си община Шумен, ако не успее да пребори наложени финансови корекции по европоректи, реализирани при предходното кметско ръководство. За санкциите съобщи градоначалника Любомир Христов на сесия в четвъртък след като преди ден кметството било сюрпризирано с писмо за втори проект, пише Труд.

Първата финансова корекция от 225 484 лв. е наложена за изпълнението на проекта „Шумен – по-доброто място за живеене“ по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.“, по който бяха обновени паркови зони, междублокови пространства, площадки и паркинги. Санкция е за процедурни нарушения – в обявената обществена поръчка за избор на изпълнител липсват ясно зададени обективни критерии, а това дава възможност за субективност от страна на членовете на комисията при вземане на решения.

Методиката за комплексна оценка на предложените оферти е неясна и допуска кандидат, чиято оферта не отговаря на условията и изискванията на възложителя, да участва в процедурата и дори да бъде избран. Неправомерно с 80 дни е удължен срокът за изпълнение на някои от обектите при посочени в проектното предложение 39 календарни дни. Общината е обжалва решението на МРРБ в законовия срок. Изпълнители на дейностите по този проект са „Барс“АД, „Пътстрой-Варна“ЕООД и „ЖСП Стил“ООД.

Община Шумен трябва да възстанови и 757 713 лв по изпълнението на „Интегриран воден цикъл за Шумен – II етап“ по ОП „Околна среда“. След приключване на изграждането на помпена станция за отпадъчна вода в кв.“Дивдядово“ с напорен колектор, техническа помощ и изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателната станция за отпадъчни води в одитния доклад на Изпълнителната агенция са изброени нарушения.

Обявеният срок за закупуване на документацията за участие в обществената поръчка за помпената станция е недостатъчен. Предложена е незаконосъобразна методика за оценка на офертите, а избраният изпълнител не отговарял на всички изисквания на възложителя. Допуснато е незаконосъобразно изменение на договора за обществена поръчка. Изпълнители по трите лота са ДЗЗД „Консорциум ПСОВ Дивдядово 2013“, „Управление Шумен 2013″,“Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД. Общината ще обжалва и това решение, а двуседмичният срок тече от четвъртък.

#Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »