Тръмп готви заповед за оттегляне на САЩ от НАФТА

Тръмп готви заповед за оттегляне на САЩ от НАФТА
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп вероятно ще подпише изпълнителна заповед, която официално да оттегли страната от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Това заяви високопоставен представител на администрацията в Белия дом, предаде The New York Times, цитиран от Труд.

Този потенциален ход ще подготви почвата за предоговаряне на споразумението с Канада и Мексико и също ще изпълни едно от големите предизборни обещания на Тръмп. През последните дни от Вашингтон обявиха, че ще наложат мито върху вноса на дървесина от Канада и добавиха, че Отава несправедливо третира американската млечна промишленост.

По-късно Тръмп заяви на лидерите на Мексико и Канада, че няма да оттегли САЩ от НАФТА, предаде ABC News. От Белия дом направиха изявление при прочита на разговорите между световните лидери. От администрацията на държавния глава обясниха, че той „се съгласи да не прекратява НАФТА засега“. Вместо това мексиканският президент Енрике Пеня Нието и канадският премиер Джъстин Трюдо „се съгласиха да продължат бързо, в съответствие с техните вътрешни процедури, за да направят възможно предоговарянето“ на търговското споразумение „в полза и на трите страни“.

"За мен е чест да преговарям с президента Пеня Нието и премиера Трюдо, и мисля, че крайният резултат ще направи всяка от страните по-силна и по-добра", заяви Тръмп. Американският президент вече отправи критики срещу споразумението за свободна търговия, което, според него, ще навреди на американските производители, предадт РИА новости.

Според източниците в Белия дом заповедта за оттегляне от НАФТА е едно от основните обещания на Тръмп по време на президентската кампания. Припомняме, че споразумението беше подписано през 1992 г. и влезе в сила през 1994-та, предава ТАСС.

#Енрике Пеня Нието #Доналд Тръмп #Мексико #Канада #САЩ #нафта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"