Анкара: Сирия носи цялата отговорност за сваления турски изтребител

Анкара: Сирия носи цялата отговорност за сваления турски изтребител
Си Ен Ен-тюрк съобщи, че Сирия е обстрелвала още един турски самолет в региона в рамките на операцията по издирването на пилотите на сваления на 22 юни изтребител. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия носи пълната отговорност за унищожаването на турския изтребител Ф-4, който беше свален над Средиземно море на 22 юни.

„Този акт на агресия противоречи на принципите на добросъседство и доброжелателност и е много грубо нарушение на международното право“, се посочва в изявление на министерството на външните работи на Турция, цитирано от ИТАР-ТАСС и „Фокус“.

От ведомството подчертават, че изтребителят Ф-4 е бил атакуван в международното въздушно пространство, на 13 морски мили от крайбрежието на сирийския град Латакия.

Анкара е изпратила протестна нота във връзка с инцидента, за който ще бъдат информирани и партньорите от НАТО.

Междувременно телевизия Си Ен Ен-тюрк съобщи, че сирийските сили за сигурност са обстрелвали още един самолет на Военновъздушните сили на Турция, който се е намирал в региона в рамките на операцията по издирването на пилотите на сваления на 22 юни изтребител.

Mинистърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс пък определи като неприемлив инцидента, при който Сирия свали турски изтребител.

„Самолетът не е носел оръжия, а е изпълнявал рутинен полет. Той е бил свален без предупреждение. Това е напълно неприемливо“, каза Лоран Фабиюс при пристигането си в Люксембург за срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС.

#Турция #Анкара #Сирия #НАТО #изтребител #Ф-4 #Франция #Лоран Фабиюс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници