Армията на САЩ купува оръжия за борба с джихадистките дронове

Армията на САЩ купува оръжия за борба с джихадистките дронове
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Американската армия е закупила т. нар. „ловци на дронове“, за да се помогне на войската да осуетява и заглушава дронове от базите си или докато нейни бойци патрулират, пише „Аrmy Times“, цитиран от Труд.

Инвестицията в такава техника е направена, след като джихадистката „Ислямска държава“ (ИД) наскоро демонстрира способността си да извършва терористични атаки, използвайки дронове в небето на Ирак. От армията закупиха този месец 50 от устройствата, подобни на радарните пистолети. Всяко от устройствата струва по 30 000 долара. Производител е Radio Hill Technologies, базирана в Портланд, щата Орегон, предаде БГНЕС.

Radio Hill започна да функционира през 2015 г. в опит да се помогне на местните власти да отблъскват търговските потребители на дронове, чиито малки самолети пречат на противопожарните служби в Калифорния. Преди това фирмата е разработила две други версии на „Ловец на дронове“. Първите бяха продадени на Военновъздушните сили. Страни членки на НАТО също са закупили от тези устройства, заяви говорител на компанията, без да спомене конкретно имена на държави.

Полк. Ланиер Уорд, директор на Силите за бързо оборудване на армията, каза, че „Ловец на дронове“ е един от няколкото начина, по които бойците се борят с безпилотни системи за самолети в Близкия изток и други конфликтни зони. ИД твърди, че е извършила удар с дрон на 16 април, използвайки квадкоптер, срещу иракски военен тренировъчен център в Тел Залат, на запад от Мосул, и пусна видеозапис на атаката. Някои доклади сочат, че в резултат на удара са били ранени журналисти. През февруари подобна атака рани иракски войник.

Докато военните изследват начини за поразяване на вражески дронове в небето, пазарът за защита на частни компании и лица от дронове също започна да расте в САЩ.

#дронове #Портланд #Орегон #ИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"