ДПС готви законопроект срещу феномена "15/15"

ДПС готви законопроект срещу феномена "15/15"
Източник: YouTube
A A+ A++ A

ДПС ще подготвим законодателна инициатива във връзка с преференциалния вот, за да се избегне феноменът „15/15”. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред БТВ. От движението настояват ЦИК служебно да заличава номера в листата, който съвпада с номера на съответната формация от жребия, пише Труд.

„Както например ДПС беше номер 9, тези номера да остават празни в листата с кандидатите, а който е на това място, да минава едно назад. Тоест, ако искаш да избереш с преференция въпросния човек, номерата да не съвпадат, за да никакви съмнения, че е случайно”, разясни Цонев. По думите му сега в 99% от случаите става въпрос за случаен избор.

Според него така на последните избори се е разместила и листата на ДПС в Бургас, в която на принципа 9/9 в парламента влезе Ангел Исаев вместо Дурхан Мустафа. Заради това водачът на листата Камен Костадинов напусна Народното събрание. „Самият Ангел Исаев каза, че ако бъде избран, ще се откаже”, заяви Цонев. „Натиск няма как да има, има разговор. Трябваше да се откаже, защото беше обещал и такова е решението на централата”, допълни той.

„Камен Костадинов реши, че след като не успя да убеди влезлия Исаев да напусне този пост, е морално да поеме личната си отговорност за действията на хората от листата”, коментира Цонев. Камен Костадинов остава в партията и ще работи в ръководството. „Този негов морален акт е много високо оценен в цялата партия”, отбеляза Йордан Цонев.

ДПС няма да подкрепя управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти, защото то не е добро за България, каза още той. Според него правителството със сигурност няма да издържи пълен 4-годишен мандат. Няма как държавата да бъде стабилна, когато в управлението участват крайни националисти, категоричен беше Цонев. Българските граждани изпратиха в парламента само 39 от 240 депутати, които са националисти и популисти. Всички останали са от системни проевропейски партии, отбеляза той. По думите му Европа изолира всички националистически крайни формации.

Екип от ДПС подготвя и закон за намаляване на административната тежест над бизнеса. В него участва и депутатът Делян Пеевски, разкри още Цонев. Когато става въпрос за подкрепа на икономически решения, на бизнеса, създаването на работни места, борбата с бедността, ГЕРБ ще получава подкрепа и в този парламент, увери народният представител от ДПС. „Но при гласувания,  от които зависи оцеляването на този кабинет, който ще съставят,  ДПС ще бъде категорична опозиция”, допълни той.

Цонев отбеляза също, че финансирането на вероизповеданията трябва да се извършва от държавата. Според него годишно издръжката на основните вероизповедания у нас би струвала около 20-25 млн. лева, като 3/4 от тези средства ще отидат за православието. Всяка зависимост от чужда държава е опасна, отбеляза той. Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е добре, в прекрасно здраве, последно се видяхме на неговия рожден ден, каза още Йордан Цонев. ”Подарихме му много хубав античен съд с интересна изработка”, допълни той.

#Йордан Цонев #ДПС #ГЕРБ #Дурхан Мустафа #Ангел Исаев #популисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »