Комисията за конфликт на интереси се захвана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров

Комисията за конфликт на интереси се захвана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров
Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, многократно се замесва през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони. Снимка: skandalno.net
A A+ A++ A

Независимата комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се е захванала с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, съобщи вестник „Сега“.

Комисията не се е самосезирала, въпреки че има това законово право. Производството е стартирало по получен сигнал срещу народния представител.

„Работим по него от 2-3 седмици“, потвърди пред вестника шефът на органа Филип Златанов, но отказа да разкрие подробности по сигнала с мотива, че законът не го позволява.

Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, многократно се замесва през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони.

Сред тях са и последните скандални промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Депутатът е собственик на гори и бивш концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната - „Елен“ край Етрополе и „Шерба“ край Горен чифлик.

Според промените в закона за горите се предлага право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението им да се учредява за изграждане на стълбове за лифтове и влекове, както и стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена.

Право на строеж да се допуска и за ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране, предлагат вносителите на промените в закона.

Според опозицията този текст е лобистки и ще доведе до загуби на държавата и презастрояване в горите.

Още първите стъпки на Емил Димитров в това Народно събрание бяха предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния Съюз на ловците и риболовците в България.

Друга негова идея - да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което на практика те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, след скандал беше оттеглена от него.

Името му беше замесено и в заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му забраната да падне частично.

След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки - 900 дка. Тогава Емил Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.

Той стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър.

Емил Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.

Според закона за конфликт на интереси, ако се установи такъв за Емил Димитров, го грози глоба от 5 до 7 хил. лв., а ако нарушението е повторно - от 7 до 10 хил. лв.

Той обаче не може да бъде „освободен от длъжност“, както това е предвидено за други, тъй като по конституция за това е необходимо решение на Конституционния съд, и то само ако има влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Той обаче може да подаде сам оставка.

Законът предвижда още възнаграждението, получено при конфликт на интереси за периода, през който той е бил укрит, да се отнеме в полза на държавата или общината

#Емил Димитров #конфликт на интереси #Филип Златанов #Закон за горите #Закон за лова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай