Могерини: ЕС има глобални разногласия с Русия, на първо място за Украйна

Могерини: ЕС има глобални разногласия с Русия, на първо място за Украйна
Източник: YouTube
A A+ A++ A

По въпроса за Украйна между Европейския съюз и Русия все още остават много различия. Това заяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след преговорите в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, предава TACC, цитирана от Труд.

„Определено ЕС има някои глобални разногласия с Русия, на първо място по въпроса с Украйна. Но има и въпроси, в които си сътрудничим, и имаме намерение да разширим това сътрудничество и в други сфери, където Русия и ЕС може да бъдат полезни в разрешаването на съществуващите кризи“, подчерта италианският дипломат. Могерини подчерта, че „освен украинския въпрос съществуват и други области на загриженост“.

„Ние се надяваме, че чрез открит и дружелюбен диалог ще можем по някакъв начин да разрешим тези проблеми“, допълни Могерини. Говорейки след срещата си с Лавров, най-високопоставеният дипломат на Брюксел бе категорична, че „в този тежък период не бива да бъде губен нито един сантиметър от възможната територия на сътрудничество“.

„Носим отговорност пред човечеството, затова сме длъжни да намерим обща позиция за разрешаване на кризите“, отбеляза Могерини. Тя коментира още, че отношенията между Москва и Брюксел не са в застой и ЕС е готов да се върне в нивото на стратегическото сътрудничество, в което е бил преди, предаде РИА новости.

По-рано стана ясно, че по време на срещата си Лавров и Могерини са обсъдили въпроса за евросанкциите срещу Русия от 2014 г. "Федерика (Федерика Могерини) днес изтъкна един много интересен нюанс, като каза, че ЕС е в подкрепа на Минското споразумение", коментира руският външен министър. Но по негови думи ако позицията на ЕС е всяка една от страните в споразумението да изпълни ангажиментите си, тогава възниква въпросът: "Защо са били наложени санкциите срещу Русия?", коментира още Лавров, предаде ТАСС.

За инцидента в Донбас, който причини смъртта на служител на мисията на OCCE Лавров коментира, че ситуацията трябва да се изследва своевременно. "Имаме консенсус, че е необходимо да се съберат всички факти и да не се позволява политизиране на трагичния инцидент, каза още външният министър.

В същото време стана ясно, че Москва изразява надежда, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) все още може да изпрати експерти в Хан Шейкун и на летище Шайрат. "Ние очакваме в края на крайщата ОЗХО да свърши своята работа и да изпрати експерти на мястото на инцидента", допълни Лавров.

#ЕС #Федерика Могерини #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »