Лавров и Тилърсън обсъдиха разследването на химическата атака в Сирия

Лавров и Тилърсън обсъдиха разследването на химическата атака в Сирия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският му колега Рекс Тилърсън са се разбрали в телефонен разговор да работят за обективно разследване на химическата атака в Сирия от началото на месеца, което да е под егидата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), пише Труд.

Лавров е изразил огорчение от американската съпротива срещу участието на руски инспектори в разследването, информира БНР. Той, освен това, е поискал САЩ да върнат на Русия два нейни комплекса със сгради в Мериленд и Ню Йорк, затворени по решение на предишния американски президент в отговор на предполагаемата руска намеса в американските избори.

"Държавният секретар и министърът на външните работи обсъдиха редица други теми, включително и разследването ОЗХО за употребата на химически оръжия в Сирия", се казва в официалното съобщение на руската правителствена служба, предаде ТАСС.

По-рано стана ясно, че САЩ не смятат за необходимо създаването на механизъм, който да разследва използването на химическо оръжие в Сирия. Тилерсън коментира, че ако се потвърдят данните за използването на токсични вещества за военни цели, механизмът на ООН и на ОЗХО ще "установят отговорността за инцидента".

От ведомството съобщават още, че при обсъждането на международни теми "Лавров е изразил съжаление, че САЩ действат против решението на Русия да изпратят инспектори в Сирия, за да проверят твърдението за използването на зарин на 4-ти април". Двете страни са се договорили за преразглеждане на възможността за разследване на инцидента от ОЗХО, се казва още в изявлението.

Стана ясно още, че изпълнителният съвет на ОЗХО в края на двудневната си сесия не е подкрепил предложението на Русия и Иран за разследване на инцидента в Идлиб, пише РИА новости. Британската делегация за ОЗХО пише в Twitter, че руско-иранското предложение подкопава работата на проучвателната мсия.

 

 

#ОЗХО #Рекс Тилърсън #Сергей Лавров #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »