ВиК-Сливен: Водата в региона е годна за пиене, отговаря на еконормите

ВиК-Сливен: Водата в региона е годна за пиене, отговаря на еконормите
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Водата за пиене в Сливенска област отговаря на всички български и европейски екологични норми. Показателите за алфа и бета активност, естествен уран, тритий, манган, както и индикативните дози от определените за мониторинг зони, са много под допустимите граници. Това съобщава управителят на „ВиК“-Сливен в писмо до областния управител Татяна Петкова в отговор на нейно запитване за качеството на водата с оглед зачестилите проблеми в някои райони на страната, пише Труд.

Дружеството няма водоизточници в района на вилната зона на Сливен, където се намират вече запечатаните стари уранови рудници и техните хоризонти. Няма основания за безпокойство – съобщиха още от „ВиК“. От там препоръчаха собствениците на вили да ползват за пиене вода от мрежата на „ВиК“, а не от собствени кладенци и частни системи, за водата от които дружеството не носи отговорност.

Лабораторията на „ВиК“ не извършва радиологични изследвания, а изпраща взетите проби в акредитираната изпитвателна лаборатория „Еколаб Диал“ – София. Протоколите от изследванията на 22 зони от последното полугодие на миналата година сочат, че всички показатели са в рамките на нормалното.

Наличието на обща алфа и бета активност, естествен уран, тритий, радий и манган е много под допустимите стойности във водата на Сливен и яз. „Асеновец“. Няма проблеми с питейната вода в пробите от град Кермен и сливенските села Крушаре, Мечкарево, Чокоба, Бяла, Бозаджии, Селиминово, Камен, Самуилово, Чинтулово, също и в Нова Загора, Кортен, Езеро, Караново, Баня, в Твърдица, Шивачево и Сборище, както и в Котел и Градец. Тази година отново ще бъдат извършени радиологични изследвания в 30 мониторингови зони в Сливенска област – посочи инж. Мария, Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „ВиК“ – Сливен.

Тя заяви, че няма никакви проблеми в физикохимичните показатели за чистота на водата от февруари досега и в изследванията, извършвани редовно от РЗИ и лабораторията на „ВиК“ за мътност, манган и остатъчен хлор.

#ВиК #РЗИ #уран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"