Атентаторът от „Шанз-Елизе“ е французин, властите издирват съучастник

Атентаторът от „Шанз-Елизе“ е французин, властите издирват съучастник
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Нападателят, който уби един полицай и рани още двама при престрелка на бул. „Шанз-Елизе“ в центъра на Париж е бил идентифициран, но неговото име няма да бъде оповестено, докато следователите не установят имал ли е съучастници“, заяви пред журналисти прокурорът Франсоа Молен, цитиран от „Ройтерс“, пише Труд.

По информация на кореспондента на бТВ нападателят е френски гражданин, израснал във Франция. Той имал в службите досие „S“, което означава, че е регистриран за радикализация. AFP съобщи, че той е 39-годишен, осъден на 15 години затвор през февруари 2005 г. за три опита за убийство, включително на полицейски служители.

Снощи „Ислямска държава“ пое отговорността за атаката. От вътрешното министерство съобщиха, че състоянието на ранените двама полицаи е вън от опасност. Нападателят е бил разследван заради предполагаемите му намерения да извърши убийство на полицаи, предава AFP, като се позовава на източници, близки до разследването.

Полицията е претърсила дома на стрелеца в едно от парижките предградия. Френската полиция издаде заповед за арест на издирвания втори заподозрян за нападението, предаде „Ройтерс“. Той е пристигнал във Франция с влак от Белгия.

По-рано стана ясно, че мъжът е пристигнал на мястото с кола, след което се приближил до полицейски патрул. Извадил оръжие и започнал да стреля по полицаите. След това се опитал да избяга, но не е успял, тъй като е бил убит от други полицаи. Властите определиха нападението като терористичен акт, предаде iNews.bg.

Президентът Франсоа Оланд свика спешна среща с премиера Бернар Казньов и министъра на вътрешните работи Матиас Фекл. Днес пък държавният глава свиква заседание на Съвета за национална сигурност. Междувременно прокурортът на Париж Франсоа Моленс също обяви, че случаят се разглежда като атентат и разследването е поверено на прокурорите, занимаващи се с въпросите, свързани с тероризъм.

Малко по-късно "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. От джихадистката групировка твърдят, че нападателят е техен член, предаде ТАСС, позовавайки се на информация на АФП. Терористичната организация твърди, че стрелецът носи името Абу Юсеф ал Белджики. Засега обаче официалните власти не потвърждават тази информация. Стана ясно обаче, че нападателят е бил известен на френската полиция и е бил разследван за връзки с терористични организации.

По неофициална информация през 2005 г. атентаторът е съден на 15 години затвор за нападение над полицейски служители с цел убийство. "Той е роден във Вал-дьо-Марн (източно от Париж) и е живял през последните години в Сен Марн", се казва в съобщение във France info, предаде ТАСС

Междувременно кандидатът за президент Франсоа Фийон призова за спиране на предизборната кампания, за да се изрази солидарност към пострадалите в кървавия атентат, предадер РИА новости.

#ислямска държава #полиция #Бернар Казньов #джихадистката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"