Металурзите от ОЦК ще получат отсрочки по кредитите си

Металурзите от ОЦК ще получат отсрочки по кредитите си
Това, че няма да плащаш сега обаче не означава, че няма да си платиш всичко за целия период, подчерта министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работниците със заеми в Оловно цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали ще получат отсрочка за плащанията по кредитите си, докато започнат да получават дължимите им възнаграждения, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това, че няма да плащаш сега обаче не означава, че няма да си платиш всичко за целия период, подчерта министърът пред БНР в неделя.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца.

Единственият инвеститор с който се преговаря е полската „Силезия”, призна Добрев в събота.

Преди него се отказаха българската „Химимпорт” и руска компания. Полският инвеститор обяви, че е готов да плати заплати на работниците и да вземе комбината под наем.

Подобна бе и схемата с „Кремиковци" преди той окончателно да обяви несъстоятелност. Тогава предложението дойде от украинска фирма, но срещна отпор на кредиторите.

„Държавата има много малко механизми, с които да участва в този процес на ОЦК", обясни още  Добрев.

Според него всяка сериозна компания не би купила завод, за който не знае цялостното му състояние.

„Не бива да се стига до спиране на производството в завода. Кредиторите заявиха, че няма да допуснат това да се случи. Защото, ако бъдат спрени тези производства, после са необходими много инвестиции, за да се започне отново, а това убива желанието на всеки инвеститор. Дано не се случи", подчерта Делян Добрев.

#Оловноцинковия комбинат #ОЦК #Кърджали #Силезия #Химимпорт #Кремиковци #Валентин Захариев #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"