Учредяват Движение „Модерна България”

A A+ A++ A

Национален инициативен комитет, който подготвя учредяването на гражданско движение „Модерна България", ще бъде публично представен в Центъра за култура и дебат „Червената къща".

В комитета влизат 77 души от цялата страна, излъчени от граждански организации, професионални и съсловни структури, университетски преподаватели, общински съветници от граждански листи в 6 областни града, предаде Дарик радио.

Сред тях са арабистът проф. Владимир Чуков, председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков, правозащитникът Петър Кичашки, политологът Емил Георгиев и икономистът Ралица Агайн.

Движение „Модерна България" никога няма да стане партия, обявиха по Дарик радио част от създателите му.

Те са категорични, че ще работят за смяна на системата на управление и засилването на гражданския контрол върху властта.

Движението предлага ротация на депутатите, като половината от народните представители да се сменят по средата на мандата, както и механизъм за отзоваването им с активното участие на гражданите.

„Образно казано, е, че член първи в устройството на Движение „Модерна България" ще бъде, че то никога няма да стане партия и няма да изневери на гражданската кауза. Това е един нов, модерен начин на организиране и канализиране на гражданска и политическа активност, който не е събран около едно централно ръководство или около един лидер, а е хоризонтално, обединено върху кауза”, заяви Борислав Цеков.

„Случаят Движение „Модерна България" създава една национална мрежа, която да канализира усилието в една посока – граждански контрол върху властта на местно и национално ниво. В последните 2-3 години и в Европа вече има процес на отваряне на изборния процес към гражданското общество и се промениха законите и в Словения, и в Полша, и във Финландия, и в Германия, и в Италия, и в Литва така, че да се позволят граждански листи, издигнати чрез подписка на местно и национално ниво, които са напълно равнопоставени с партийните. Това между другото е една от каузите на „Модерна България" – така да се промени и реформира избирателната система на България”, каза още той.

„Това, което ще направим и есента на учредителното събрание на Движение „Модерна България" ще се приеме и като конкретни правила за взаимодействие, е следното. Решенията на Движение „Модерна България" ще се взимат с вътрешен референдум. Не допитване, не анкета, която после лидер или централно ръководство ще утвърждава, а всички регистрирани участници в движението, колкото хиляди са – толкова, в една затворена онлайн среда в уречен ден и час ще решават именно такива въпроси", уточни Цеков.

#Движение „Модерна България" #проф. Владимир Чуков #Института за модерна политика #Борислав Цеков #Петър Кичашки #Емил Георгиев #Ралица Агайн #Европа #Словения #Полша #Финландия #Германия #Италия #Литва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници