Константинов: Починалата родилка е била „размотавана“

Константинов: Починалата родилка е била „размотавана“
„Прави са роднините на починалата в „Шейново“ родилка, които казват, че жената е размотавана“, заяви Константинов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов потвърди твърдението на родителите на починалата вчера родилка, че тя е била „размотавана“.

„Прави са роднините на починалата в „Шейново“ родилка, които казват, че жената е размотавана“, заяви Константинов, цитиран от БГНЕС.

Министърът припомни, че Надежда Узунова е ходила няколко пъти до „Шейново“ и вместо да бъде приета в болницата, е пращана вкъщи.

„Това е пропуск на лечебното заведение“, коментира Константинов и допълни: „Ясно е, че случаят е тежък. Проверката в „Шейново“ е започнала няколко часа след смъртта на родилката, а това, което към момента се знае, е, че явно има пропуски“.

Извършена е аутопсия на жената, но трябват още допълнителни изследвания, за да се каже точно каква е причината за смъртта, а това ще отнеме около седмица. Всички документи и всички обяснения са взети, включително и записите от видеокамерите.

„Мога да гарантирам, че случаят ще бъде изяснен. Виновните ще бъдат наказани“, заяви министърът.

Константинов е убеден, че когато има пропуск в работата на болница, трябва да се увеличат санкциите за нея.

„Санкцията за „Шейново“ за предходния случай беше 1500 лева. Това е смешно. Това, което трябва да се направи, е десетократно да се увеличи санкцията, когато има такъв инцидент“, категоричен е той.

„Изборът на екип е доброволен акт и в никой случай хората не трябва да бъдат насилвани. Който насилва пациенти, който ги задължава и ги изнудва, ще понесе цялата строгост на закона“, отбеляза още здравният министър.

БГНЕС припомня, че три проверки се извършват в столичната болница „Шейново“ заради починалата на 21 ноември родилка. Обстоятелствата около смъртта на 35-годишната Надежда Узунова се проверяват от Медицинския одит, Регионалната здравна инспекция, както и от полицията и прокуратурата.

Надежда умира на 21 ноември, минути след като е приета в болницата. Бебето й е било без жизнени показатели, на изкуствено дишане, а на 22 ноември е починало.

В СДВР има образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.

Съпругът на починалата, Иван, заяви, че ще съди болницата за убийство.

Директорът на лечебното заведение д-р Иван Костов от своя страна каза, че истинската причина за смъртта на жената ще стане ясна, след като излязат данните от съдебната медицина и от Софийската градска прокуратура.

#Шейново #болница #Стефан Константинов #Константинов #родилка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »