15 000 лв глоба за офиси без климатик

15 000 лв глоба за офиси без климатик
С началото на летните месеци шефовете трябва да осигурят прохлада не само на работното място, но и в помещенията за почивка. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

До 15 000 лева глоба ще отнесат шефове, които не са осигурили климатици и вода на служителите си в горещините, съобщиха от Инспекцията по труда.

С началото на летните месеци шефовете трябва да осигурят прохлада не само на работното място, но и в помещенията за почивка.

За работниците, които работят на открито, Инспекцията по труда препоръчва промяна на работното време, за да се избегнат най-горещите часове на деня, информира „Монитор".

Така строители и водопроводчици ще започват работа по-рано и ще приключват дейността си по обяд. В случаите, когато работниците се трудят в горещината, началникът им трябва да им подсигури сянка, вентилатори и разхладителни напитки.

„Работодателите сами преценяват как ще изпълнят това свое задължение, дали ще осигурят лекар или възможност за оказване на първа помощ", обясниха от инспекцията.

Миналогодишни проверки на инспекцията показват, че най-честите нарушители са строителните фирми, където работниците се трудят в най-горещите часове, и шивашките ателиета, които не осигуряват прохладни помещения.

Община Кюстендил пък не може да си позволи климитици, с които да охлажда административната сграда, защото пести средства за ток. Общинарите ще започват работа в 7:30, вместо в 9 часа и ще продължават до 14:30, чак до средата на септември.

#Инспекцията по труда #климатик #вода #офис #горещини #Кюстендил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници