Турската ЦИК обяви за валидни бюлетините без печат

Турската ЦИК обяви за валидни бюлетините без печат
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Висшият избирателен съвет (ВИС) на Турция обяви за валидни бюлетините без печат, подадени в рамките на вчерашния референдум в страната, пише Труд.

„Бюлетините и пликовете, предоставени на избирателите за неделния референдум за засилване на правомощията на президента в Турция, са произведени от Висшия избирателен съвет и са валидни“, заяви председателят на ВИС Сади Гювен. Говорейки пред репортери в Анкара, Гювен подчерта, че решението за признаване на неподпечатаните бюлетини за референдума не е безпрецедентно, тъй като правителството по-рано също е позволило подобен ход.

Противниците на конституционните промени обаче са категорични, че решението на ВИС поставя под съмнение валидността на вота.

Стана ясно също, че според лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия /РНП/ Кемал Кълъчдароглу решенията на Висшия изборен съвет (турската ЦИК) подлежат на оспорване и опозицията ще направи всичко възможно за това. Междувременно часове наред няма промяна в резултата от иначе неофициалното паралелно преброяване на гласовете – макар малко след полунощ да са преброени 100% от бюлетините, резултатът показва 51,4% „Да“ и 48,6% „Не“. И той е такъв от около 20 часа.

Опозиционният водач подчерта, че референдумът е проведен при безпрецедентни обстоятелства. „Новата конституция трябва да е валидна за 80 милиона души в тази страна и тя щеше да стане такава, ако всички бяха подкрепили референдума. Но той показа съвсем друга истина, най-малко 50% от обществото казаха „Не“ на исканите поправки. Така резултатите не могат да бъдат база за реалните промени в конституцията, липсва общественият консенсус", предаде БГНЕС.

По думите на Кълъчдароглу ролята на Висшия изборен съвет подлежи на дебат и оспорване, както и самите резултати. "Концепцията за върховенството на закона е много важна“, заяви Кълъчдароглу и цитира членове от изборния закон, които съветът е нарушил грубо с официално обявените си решения. Опозиционерът подчерта, че на практика ЦИК е поставила под въпрос сигурността на вота и трябва да понесе отговорност.

Малко след полунощ централата на РНП в Истанбул бе под обсадата на партийни активисти, които скандираха за оставката на Кълъчдароглу, а преди това той свика извънредно съвещание на ръководството. Ертурул Йозкок, един от анализаторите от в.“Хюрриет“ заяви пред телевизия "Фокс", че де факто няма победител на този референдум. „Ако съм на мястото на управляващите от ПСР, бих се замислил дълбоко при вида на тези резултати. В случая няма нито политическа, нито социологическа победа. Дори в столицата гласовете с „Не“ са водещи, така е и в най-оживените в икономическо отношение райони“, коментира още журналистът.

Влиятелният всекидневник акцентира на факта, че в провинциите Анкара, Истанбул и Измир при преброени 98% от бюлетините убедително водят гласовете с „Не“. Журналистът Джем Кючук от проправителствения в. „Star“ написа в Туитър „Готови ли сте за война?“. Говорителят на прокюрдската Партия на демократичните народи /ПДН/ Осман Байдемир заяви пред журналисти, че има категорично разминаване между резултатите от паралелното преброяване на партийния щаб и изнасяните от държавната Анадолска агенция, а референдумът всъщност ще приключи след разглеждането на множеството жалби, поради което кабинетът не бива да бърза с официалното огласяване на победата си.

Опозиционната партия е изготвила доклад от 65 страници за бруталните нарушения на човешките права от старта на кампанията за референдума, който ще бъде огласен в близките дни. В него ще бъдат изложени конкретни факти като постоянното задържане под стража в затворите на двамата съпредседатели на партията, изстъпленията в условията на извънредното положение, военното положение в кюрдските региони и безпрецедентния политически натиск, които и без друго щяха да доведат до криза на легитимността на референдума.

Байдемир подчерта, че от самото начало на гласуването са допуснати стотици престъпни нарушения като блокиране на достъпа на наблюдателите до секциите, а сред тях е имало и потърпевши от побои. Освен това Анадолската информационна агенция през целия изборен ден е подавала подвеждаща информация, а въпреки задължението си по закон, Висшият изборен съвет е информирал погрешно партийните щабове и малко преди финала на гласуването е прекратил изпращането на данните до РНП и ПДН. Според него резултатите от протоколите, предоставени в партийния щаб и тези на изборния съвет се различават особено много и това е в полза на управляващите, но никой няма право да подменя вота на народа.

Президентът Реджеп Ердоган събра правителството на съвещание, а преди това в обръщение към нацията заяви, че веднага след референдума първата му работа е да върне смъртното наказание, за което ще разговаря с премиера Бинали Йълдъръм и лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Ако това предложение не мине в парламента, то ще бъде предмет на нов референдум, посочи Ердоган.

#ЦИК #Турция #бюлетини #Анкара #Ердоган #ВИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"