Сирия свалила турския самолет над международни води

Сирия свалила турския самолет над международни води
Самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система, заяви външният министър на Турция. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Турският изтребител Ф-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство, а не в сирийското, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

Самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система, добави Давутоглу, цитиран от световните агенции и от Дарик.

Той каза, че за случая ще бъде информирана НАТО тази седмица, във връзка с член 4 от Северноатлантическия договор.

Давутоглу уточни в интервю, предавано на живо по турската новинарска телевизия ТРТ, че самолетът бил улучен на 13 морски мили от сирийския бряг.

Полетът няма нищо общо с тайна мисия или операция срещу Сирия, подчерта турският първи дипломат, цитиран от ДПА и „Ройтерс”.

Той посочи, че самолетът е бил с ясни опознавателни знаци, които са можели да бъдат видени от всички, отбелязва БТА.

Давутоглу каза още, че самолетите понякога прелитат над границите, което е направил и турският самолет 15 минути преди да бъде свален, но не е получил предупреждение.

Турският външен министър не е съгласен, че Сирия не е знаела, че самолетът е турски. Той добави, че Сирия дезинформира турското общество, добавя „Ройтерс”.

#Сирия #Турция #Ахмет Давутоглу #министър на външните работи #самолет #НАТО #изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници