Близо 60% от турците в Западна Европа са гласували "За" промените на Ердоган

Близо 60% от турците в Западна Европа са гласували "За" промените на Ердоган
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Около 60 на сто от турските граждани в Западна Европа гласуваха „За“ конституционните промени, които ще увеличат правомощията на президента Ердоган. 2,9 милиона турски граждани извън Турция имаха право да гласуват в референдума, който се проведе вчера, пише Труд.

В Белгия 77 процента от турските граждани са гласували „За“ промени в конституцията, съобщава БНТ. В Австрия промените са подкрепени от 73%, в Холандия – 71 на сто. Във Франция и Германия лагерът на „За“ е съответно 64 и 63 процента. В страни като Великобритания и Испания обаче гласовете „Против“ са повече.

Гласуването в Западна Европа приключи още миналата неделя. Турските граждани имаха право да дадат гласа си в посолствата и консулските отдели в продължение на две седмици. Кампанията в Западна Европа беше изключително напрегната и не мина без инциденти. Държави като Германия и Холандия забраниха агитацията на турски политици на своя територия, което им докара гнева на Ердоган.

Той стигна много далеч в своите изказвания, като нарече Германия и Холандия „нацистки държави“. Турският президент обвини Берлин, че е подкрепил опита за държавен преврат през август миналата година. В холандския глад Ротердам се стигна до сериозни сблъсъци между полицията и холандски граждани от турски произход след забраната от страна на властите турски министър да провежда агитация в страната.

Анализатори в Западна Европа смятат, че подкрепата за конституционните промени сред турците, живеещи в чужбина, означава провал на интеграционния процес в западните държани. Проучвания в Белгия и Холандия показват, че турците, които живеят там, държат повече на своята турска идентичност и се чувстват втора ръка граждани в държавите, в които живеят. Френските медии отбелязват, че голяма част от турската диаспора в Западна Европа произхожда от консервативни провинции в Турция, което обяснява и подкрепата им за Ердоган.

Днес се очаква наблюдателите от Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да се произнесат дали е имало манипулации по време на референдума.

#Западна Европа #турските граждани #за #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »