Гръцки евродепутат: Съмнителната победа на Ердоган не е достатъчна, за да се обяви за султан

Гръцки евродепутат: Съмнителната победа на Ердоган не е достатъчна, за да се обяви за султан
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Гръцките партии са обезпокоени от референдума в Турция, който дава изключително големи правомощия на президента Реджеп Ердоган. В Twitter евродепутатът от управляващата партия Сириза и зам.-председател на Европарламента Димитрис Пападимулис написа: "Резултатът от турския референдум показва висока степен на поляризация на обществото. Маргиналната, съмнителната победа на Ердоган не е достатъчна, да се обяви за "султан", предаде Дарик.
 
Ръководителят на отдела за външна политика на опозиционната партии "Нова демокрация" Йоргос Кумуцакос заяви, че е необходимо благоразумие от страната на турското политическо ръководство и на турския народ. Той подчерта също, че Гърция се надява на приятелски отношения и сътрудничество със съседната страна, въпреки сериозните конституционни промени в Турция.
 
"Очакваме Турция не само да съхрани, но и да задълбочи връзките с Европа в областта на демокрацията и правата на човека", казва се в негово заявление. "Сега в Турция идва режим на императора, което предизвиква безпокойство както в Гърция, така и в Евросъюза“, написа в Twitter гръцкият депутат Андреас Ловердос Партията "Потами" призова турския президент "да използва новата власт в интерес на мира и стабилността и да не се плъзне към по-авторитарна форма на управление".
 
Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис заяви, че Никозия "желае нормализиране на положението в Турция, за да бъдат взети решения, необходими за кипърското регулиране". "Има безпокойство, тъй като при всички случаи утре Турция ще бъде друга държава", цитира го агенция АНА.

#Турция #Гърция #Twitter #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"