Последен шанс за правителството да спре протестите

Последен шанс за правителството да спре протестите
Днес е последната възможност за преговори преди националната железопътна стачка, планирана за утре. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Днес е последната възможност за преговори преди националната железопътна стачка, планирана за утре.

Решението беше отложено за днес след тричасова среща вчера между управляващи и синдикати в парламента. В преговорите влиза и премиерът, съобщи bTV.

За БДЖ

Влаковете ще спират по осем часа всеки ден. Всеки пътник ще бъде предупреждаван, че е възможно да не стигне до крайната точка. Ще се връща обратно цялата сума на закупения билет.

От общо 13 000 железничари малко над 7000 са се подписали, че ще протестират.

Вчера ръководството на БДЖ заплаши с наказания всички, които се включат в стачката. Оттам признаха, че правят списък с имената на хората.

Целта е, ако съдът реши, че протестът е незаконен, всеки поименно да понесе дисциплинарно наказание, в това число и уволнение. Този списък обаче няма да влияе върху съкращенията.

За пенсиите

Освен преговори по конфликта в железниците, днес предстои и обсъждане на пенсионната реформа със синдикатите преди готвения национален протест в неделя.

Вчера Бойко Борисов упрекна публично финансовия министър Симеон Дянков, че е избързал с обявяването на пенсионната реформа.

Той заяви, че стои зад решението му, но министърът често съобщава неприятните новини преди обществото да е готово за тях.

Премиерът не отговори дали би приел отправената му покана да оглави Националния съвет за тристранно сътрудничество. Не коментира и кога ще стане ясно дали Тотю Младенов, от когото не е доволен, остава министър на труда и социалната политика.

На 24 ноември служителите на БДЖ обявяват ефективна стачка заради предвидените съкращения в системата. За 30 ноември пък е планиран национален протест, предизвикан от решението за увеличаване на пенсионната възраст с една година.

#БДЖ #пенсии #премиер #Бойко Борисов #Тотю Младенов #преговори #стачка #национална #Симеон Дянков #пенсионна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"