Тъжната статистика! Населението на България се е стопило с 52 хил. души от 2015 г. насам

Тъжната статистика! Населението на България се е стопило с 52 хил. души от 2015 г. насам
Pixabay.com
A A+ A++ A

Населението на България се е стопило с близо 52 хил. души от 2015 г. насам, сочи ново демографско изследване на Националния статистически институт, предаде бТВ.

Възрастните хора над 65 години са 20% от населението, а децата на възраст до 15 години са близо 15%. Това води до вдигане на средната възраст у нас на 43,5 години, а продължителността на живота се увеличава до 74,5 години.

Раждаемостта у нас е ниска – през 2016 г. са се родили едва 65 хил. деца. Възрастта за първа бременност при жените също се увеличава – тя вече е 27 години.

Една от малкото положителни тенденции е, че намалява детската смъртност – 6,5 на 1000 деца. Все повече хора у нас избират да живеят в големите градове или общо над 73% от населението. Около 33% са концентрирани в шестте най-големи града с над 100 хил. души. Обезлюдяването на страната продължава – общо 157 населени места са останали без жители.

„Ако тези тенденции се запазят, процесите ще се задълбочат и до 2020 г. най-вероятно ще паднем под 7 млн. население”, смята Магдалена Костова, експерт от НСИ. По думите й до тогава непосилно ще се увеличи делът на възрастното население в страната, което ще затрудни социалната система.

„Демографските събития и тенденции се развиват бавно във времето. Ако сега се вземат някакви мерки, те ще имат резултат след 10-15 години”, смята Костова.

„Ако има нещо, което трябва да обедини 240 души в парламента, то това е как по най-бързия начин да се стимулират младите семейства и да им се създадат условия да имат минимум 2 деца”, смята баскетболният треньор Константин Папазов.

По думите му повечето млади хора избират да напуснат страната ни заради липсата на стабилност, както и липсата на условия, които да помагат на хората да живеят спокойно.

„От тези 31 хил. души, които са напуснали страната ни през миналата година, всеки втори е на възраст от 20 до 39 години, все млади хора”, поясни Магдалена Костова. По думите й не е важно колко население е останало в страната ни, а на това, което тук да се осигури добро качество на живот.

„Трябва да има добри условия”, допълни Папазов.

#България #население

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »